23948sdkhjf

42 søfolk fra kvægskib savnes fortsat efter forlis ved Japan

Fundet besætningsmedlemmer fortæller, at skibet blev ramt af en bølge efter motorstop og sank

42 besætningsmedlemmer fra 'Gulf Livestock 1' lastet med levende kvæg er fredag fortsat ikke fundet, efter at fartøjet onsdag forliste i stormvejr sydvest for Japan.

Det oplyser den japanske kystvagt.

Et enkelt medlem af besætningen på i alt 43 personer blev reddet onsdag aften. Der er tale om en 45-årig filippinsk skibsofficer, som blev fundet drivende i havet iført en redningsvest.

Sareno Edvarodo, som officeren hedder, har fortalt, at en af motorerne satte ud, hvorefter det 139 meter lange skib blev ramt af en bølge og forliste.

Da skibet begyndte at krænge, blev besætningen beordret til at tage redningsveste på. Edvarodo har fortalt kystvagten, at han sprang i vandet og ikke så andre besætningsmedlemmer, før han blev reddet op. Men han så skibet begynde at synke mod havets bund, har han oplyst. Forliset skete samtidig med, at tyfonen Maysak passerede gennem området.

Læs også: Japan afblæser jagt på 40 savnede efter forlis

Tre redningsskibe, fire fly og specialtrænede dykkere deltager i eftersøgningen af de øvrige besætningsmedlemmer, hvoraf 38 er fra Filippinerne, mens de øvrige fire er fra Australien og New Zealand.

Kraftig vind, regn og høj bølgegang besværliggør redningsarbejdet.

'Gulf Livestock 1' stævnede ud fra New Zealand den 14. august og skulle fredag anløbe en havn i Kina med en last på næsten 6000 levende ungkøer. Køerne blev eksporteret af det australsk baserede Australasian Global Exports, der har specialiseret sig i salg af levende dyr til især Kina.

Den newzealandske dyreværnsorganisation Safe mener, at katastrofen viser risikoen ved eksport af levende dyr.

Læs også: Kystvagt leder efter skib med 43 søfolk og tusindvis af kvæg

- Disse køer skulle aldrig have været til havs, siger Marianna MacDonald, der er kampagneleder for Safe.

Hun tilføjer, at det er uforståeligt, at den form for eksport fortsat er tilladt.

I fjor indledte New Zealand en undersøgelse af landets eksport af levende kreaturer, efter at tusindvis af dyr, som blev udført fra Australien og New Zealand, var døde under transport.

Regeringen i New Zealand har midlertidigt suspenderet eksportgodkendelser for levende dyr efter onsdagens skibsforlis.

'Gulf Livestock 1' er bygget i 2002, og blev konverteret til kvægskib i 2012. Skibet tilhører det Dubai-baserede rederi Gulf Navigation, som i en pressemeddelelse bekræfter, at skibet er forsvundet. 

- På dette tidspunkt er vores hjerter med dem ombord og deres familier. Vi beklager også dybt tabet af kvægene ombord. Vi følger situtionen tæt og arbejder tæt sammen med dem, der er involverede i redningsarbejdet. Vi beder til, at der er andre overlevende, skriver rederiet. 

Læs også: Vale stopper brug af konverterede tørlast-kæmper

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.093