23948sdkhjf

Tænker ud af boksen, når Danmarks højeste boligbyggeri får kronen på værket

Lighthouse i Aarhus Ø bliver med sin højde på 142 meter Danmarks højeste boligbyggeri. De første 43 etager er støbt, og man er nu nået til toppen, hvor kronen på værket er i fuld gang med at blive opført i form af en restaurant og en offentlig tilgængelig tagterrasse.

Færdiggørelsen af de øverste etager med den fantastiske udsigt over havn, hav og Smilets By har dog ikke bare været ligetil. 

Da det ikke ville være rentabelt at opsætte stillads fra jorden og op til 45’ende etage, måtte totalentreprenøren Aarsleff i samarbejde med stillads- og forskallingsleverandøren Peri Danmark tænke ud af boksen og finde en kreativ specialløsning. Det skriver pressemeddelelse fra Peri Danmark.

Med selvklatrende forskallingssystem fra leverandøren Peri kunne Aarsleff støbe en etage på under en uge, men man har hele tiden vidst og kalkuleret med, at der på de øverste etager skulle andre midler i brug.

– De store panoramavinduespartier på 44. sal samt restauranten og etableringen af tagterrassen krævede, at der måtte tænkes i en innovativ specialløsning, fortæller Jesper Scharff Lanng, som er entrepriseleder hos Aarsleff, i pressemeddelelsen.

Over 400 ingeniørtimer og 50 ton stillads

Det var som forventet en længere proces at finde en passende løsning til opførelsen af den komplekse top på Lighthouse. Resultatet blev skabt på baggrund af en større teknisk beregning, som tager hensyn til mange forhold; alt fra vind og vejr til sikkerheden for arbejderne på stilladset samt risikoen for nedfald af udstyr og materiel.

– Det at få etableret et stillads indvendigt, der rækker udenfor, er ikke unikt i sig selv, men når man opstiller 50 ton stillads i fire etagers højde ud fra 43. sal, så kan man absolut tale om noget ekstraordinært. En ting i sig selv er mængden af stillads og de geometriske kompleksiteter, men der skal ligeledes tages højde for, at man ikke beskadiger bygningen, facaden, den potentielle vindlast et cetera, fortæller Jesper Scharff Lanng.

Fra Peri Danmarks supplerer salgsingeniør René Østergård:

– Efter dialoger frem og tilbage med Aarsleff omkring mulighederne for opstilling af stilladset, måtte vi tænke meget ud af boksen. Løsningen var at sætte stålbjælker op på tværs af 43’ende etage, der faktisk bærer hele stilladset. På samme etage har vi etableret en platform, der rager ud fra facaden og 12 meter op - uden at det rører bygningen eller beskadiger facaden.

Det krævede mere end 400 timers arbejde og udregninger fra stilladsleverandørens ingeniører, at få sammensat den endelige specialløsning.

Sikkerheden er naturligvis et stort fokuspunkt for at sikre både håndværkerne og mennesker på gaden cirka 140 meter under stilladset. Derfor har man eksempelvis opsat et finmasket, luftgennemtrængeligt net, hvor halvdelen af luften kommer igennem for at mindske vindlast.

Se nøgletal for:
Læs mere om: Aarhus Ø Lighthouse
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.446