23948sdkhjf

Scandlines forbedrede resultaterne i et udfordrende marked i 2021

Scandlines navigerede sikkert gennem markedsudsving og effekterne af Covid-19 i 2021, hvor virksomheden fastholdt marginerne som følge af en dedikeret holdindsats og stram omkostningsstyring. 

Sådan opgør rederiet i grove træk det forgangne år i en netop udsendt pressemeddelelse. 

Heri fremhæver Scandlines, at positionen som grøn frontløber blev cementeret med en langsigtet investering i en ny emissionsfri fragtfærge samt ambitioner om at gøre Rødby-Puttgarden-ruten emissionsfri i 2030 og realisere zero emission-visionen i 2040.

Effekten fra coronapas

Trafikudviklingen var fortsat præget af usædvanlige udsving i 2021 i kølvandet på politiske beslutninger om at indføre og ophæve rejserestriktioner i Scandlines’ markeder som modtræk til udviklingen i Covid-19. Med afsæt i en gradvis normalisering af trafikmængden sammenlignet med 2020 løftede Scandlines omsætningen med 20 pct. Til 328 mio. euro og fastholdt en EBITDA-margin på 41 pct. drevet af stram omkostningsstyring og effektivitetstiltag.

I 2021 skabte de to færgeruter en omsætning på 260 mio. euro (2020: 216 mio. euro) efter indførelsen af coronapas, som udvidede mulighederne for at rejse, og i takt med, at rejserestriktioner generelt påvirkede færre måneder af året. 

Trafiktallene for helåret udviste tocifrede vækstrater sammenlignet med 2020, men trafikmængden var fortsat betydeligt lavere end i 2019 med undtagelse af fragttrafikken, der voksede året igennem og nåede det højeste niveau nogensinde. I 2021 var aktiviteten i Border Shops højere end i 2020, og selvom omsætningen steg 19 procent til 68 mio. euro i forlængelse af færre restriktioner, var aktiviteten fortsat væsentligt lavere end før udbruddet af Covid-19.

Fuld fart på fragt

Omsætningsvæksten bidrog positivt til lønsomheden, der blev fastholdt som følge af stram omkostningsstyring og hurtig tilpasning af bemandingen ved udsving i aktivitetsniveauet. I 2021 steg driftsresultatet før afskrivninger og særlige poster (recurring EBITDA) med 59 pct. til 133 mio. euro (2020: 84 mio. euro). Overskudsgraden (recurring EBITDA) steg til 41 pct. tilsvarende niveauet fra før Covid-19, selvom indtjeningen fortsat var lavere end inden pandemien.

- 2021 blev endnu et år præget af usikkerhed og ekstreme udsving, men vi noterede med tilfredshed en gradvis normalisering af trafikmængden og aktivitetsniveauet i takt med, at restriktionerne blev løftet i sommerens løb, hvor vi faktisk havde fem uger med højere biltrafik end i samme periode i 2019 forklarer Scandlines’ CEO Carsten Nørland.

- I vores fragtdivision har efterspørgslen været stærk gennem Covid-19, og vi forventer at fortsætte væksten i denne del af vores forretning. Efter flere års stærk udvikling og stigende efterspørgsel bestilte vi en emissionsfri fragtfærge, der skal indsættes i 2024 på Rødby-Puttgarden-ruten for at øge kapaciteten med op til 23 pct. Dermed tager vi endnu et vigtigt skridt på vejen mod at realisere vores zero emission-vision, forsætter Carsten Nørland.

Fortsat usikkerhed i 2022

Scandlines’ grønne ambitioner blev også afspejlet i yderligere investeringer i opgradering af flåden og reduktion af miljøaftrykket. Efter gode indledende resultater med det rotorsejl, der blev installeret på ’Copenhagen’ i 2020, forberedte Scandlines installationen af et lignende rotorsejl på søsterfærgen ’Berlin’. Derudover blev ’Prins Richard’ udstyret med nye thrustere og malet med algeafvisende silikonemaling, der forhindrer begroning og forbedrer energieffektiviteten.

- Vi vil fortsætte med at investere i grønne tiltag og styrke vores konkurrenceevne ved at udvikle vores forretning til at imødekomme alle vores kunders behov. Vi har derfor også opstillet et mål om at realisere vores zero emission-vision i 2040, og vi sigter efter at være emissionsfri i scope 1 og 2 på Rødby-Puttgarden-ruten i 2030 som et vigtigt første skridt på den rejse.

- Kombinationen af vores pålidelighed og de fortsatte investeringer i vores unikke grønne profil samt den skræddersyede trafikmaskine og det gode shoppingudbud skaber et solidt fundament for vores forretning forud for den planlagte åbning af den faste Femern Bælt-forbindelse, siger CEO Carsten Nørland.

Covid-19 og afledte restriktioner har påvirket trafikmængden i begyndelsen af 2022, men Scandlines forventer, at effekten vil aftage i løbet af foråret og sommeren.

Virksomheden forventer, at bil-, passager- og shoppingtrafikken vil vokse markant efter Covid-19, ligesom forventningen er, at bustrafikken gradvist normaliseret. Den stærke udvikling i fragttrafikken ventes at fortsætte i årets løb. Som følge af den fortsat høje grad af usikkerhed og den lave sigtbarhed er ledelsen ikke i stand til at udtrykke præcise finansielle forventninger for 2022.

SCANDLINES
mio. euro 2021 2020
Omsætning 328 84
EBITDA 128 74
EBIT før særlige poster 85 33
Resultat før skat 62 9

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Tal for alternativer til forkætret havneudvidelse i Aarhus er nu klar
DEBAT: Store overdrivelser i beskæftigelsestal bruges til at retfærdiggøre milliardtilskud
Alle kan trænge til en overhaling - også Esvagt Connector
Haenyeo - Havets kvinder på M/S Museet for Søfart
Beskyldes for at overdrive beskæftigelsestal: Vi genkender ikke billedet
Få år gammel færge ligger fortsat stille efter ukendt havari
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Transportmagasinet
Jern & Maskinindustrien
Motor-magasinet
Nordiske Medier DK
EnergyIslandNews

Send til en kollega

0.157