23948sdkhjf

Folketinget vedtager 210 mia. kr. til energiø i dag, men vil fjerne klageret

Miljøjurist kalder det en uskik at fjerne retten til at klage over den energiø, som skal anlægges i Nordsøen og som ventes vedtaget af bredt flertal i Folketinget i dag,

Den kunstige energiø 100 kilometer ude i Nordsøen er så vigtig for den grønne omstilling, at et bredt flertal i Folketinget i dag vil fjerne borgeres og organisationers ret til at klage over projektet.

Det skriver Politiken.

Det skyldes, at politikerne vil minimere risikoen for forsinkelser.

Derfor skal adgangen til at klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet og Planklagenævnet fjernes. Øen skal først skal stå færdig i 2033.

Politiken skriver, at det er første gang, at den grønne omstilling bliver brugt som argument for at fjerne retten til at klage over nye projekter.

Professor Ellen Margrethe Basse, som er miljøjurist ved Aarhus Universitet, bryder sig ikke om, at Folketinget fjerner klageadgangen.

- Det er en uskik. Det er jeg nødt til at sige, siger hun til Politiken.

- Domstolene er ikke vant til komplicerede miljøsager. De kan godt finde ud af at håndtere dem, men ankenævnene kan gå mere til biddet, og sagerne skal være oplyst på forskellig måde, siger hun.

Enhedslisten har stillet flere kritiske spørgsmål til den manglende klageadgang. Alligevel "accepterer Enhedslisten nølende afskæring af klageadgangen", står der ifølge Politiken i lovforslagets betænkning.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) siger, at det er nødvendigt at fjerne adgangen til at klage.

- Afskæring af klageadgang er et nødvendigt redskab til at begrænse risici for fordyrelser og forsinkelser af projektet, skriver Dan Jørgensen i et skrifteligt svar til avisen.

Ifølge ministeren sikrer energiøen tilstrækkelig meget grøn strøm i kontakterne til at nå klimamålet.

Danmarks største anlægsprojekt

Energiøen er danmarkshistoriens største anlægsprojekt. Ifølge Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har projektet en samlet anlægssum på 210 milliarder kroner.

Det svarer til omkring fem Storebæltsbroer eller cirka fire Femernbælt-forbindelser.

Energiøen bliver anlagt som en egentlig kunstig ø. Den skal samle og fordele strømmen fra omkringliggende havvindparker.

/ritzau/

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094