23948sdkhjf

100-årig fagforening for navigatører: Nu begraver vi de gamle mærkesager

Den mere end 100 år gamle fagforening for danske navigatører, Lederne Søfart, har vedtaget, hvad den selv betegner som et ’historisk kursskifte’.

Fagforeningens bestyrelse har i denne uge godkendt en række mærkesager, der skal sætte kursen for de næste mange års arbejde.

De nye mærkesager fokuserer langt mindre på klassisk arbejdskamp om løn og skat. I stedet vil mærkesagerne lægge vægt på dét, som mange vil betegne som mere moderne aspekter af arbejdslivet til søs: Karriereplanlægning på et globaliseret arbejdsmarked, arbejdsmiljø, grøn skibsdrift, fokus på at kæmpe mod alle former for diskrimination samt fokus på FN’s verdensmål.   

Og selv om det ikke står anført explicit i materialet er der ingen tvivl om budskabet: Fagforeningen ønsker at træde endnu et skridt væk fra den konfrontatoriske kurs, som tidligere direktør, Fritz Ganzhorn, lagde for dagen.

Denne kurs med langstrakte, retslige slagsmål forgifter den dag i dag forholdet mellem Lederne Søfart og arbejdsgiverorganisationen Danske Rederier såvel som forhandlingsfællesskabet CO Søfart, der i nogen grad har overtaget rollen som rederiernes forhandlingspartner på overenskomstområdet. 

- Vi skrotter en konfronterende stil og nogle mærkesager – blandt andet DIS-skattesagen - som den tidligere ledelse af foreningen havde som første fokusområde; men som den nye ledelse mener, ikke længere fortjener fokus, lyder det fra foreningens næstformand, Jens Marquard Sørensen.

Han fortsætter:

- Mulighederne er ganske enkelt udtømt inden for retssager og skattelettelser. Der er mange andre områder, som vi kan komme længere med, og hvor der er flere kroner, dollars og euro til vores medlemmers lommer.

Jens Marquard Sørensen understreger, at DIS, DAS og tonnageskat samt dobbeltbeskatning selvfølgelig stadig er noget, foreningen arbejder for på rådgivningsniveau, men det er ikke længere mærkesager, som er vigtigere end eksempelvis at indgå overenskomster. 

Du kan få et komplet overblik over de spritnye mærkesager for Lederne Søfart ved at klikke her. 

Det forgiftede forhold mellem Lederne Søfart og den øvrige kreds af maritime fagforeninger og arbejdsgiverorganisationen Danske Rederier, har medført, at en række af de vigtige overenskomster mellem navigatørerne og Danske Rederier nu varetages af organisationen CO Søfart.

Dette gælder f.eks. overenskomsten mellem rederierne og de danske skibsofficerer som i dag varetages af CO Søfart.

De danske kaptajner i handelsflåden får dog fortsat deres løn- og arbejdsvilkår reguleret via forhandlinger mellem Danske Rederier og Lederne Søfart.

Herudover varetager Lederne Søfart blandt andet overenskomsterne for lodserne hos DanPilot, kaptajnerne på Molslinjen samt en række overenskomster på færgeområdet. 

Læs pressemeddelelsen fra Lederne Søfart her

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125