23948sdkhjf

KRONIKKEN: Stor interesse i Norge for ny undersøgelse af ’Scandinavian Star’

UGENS KRONIK ER FORFATTET AF GISLE WEDDEGJERDE

I mange år er de efterladte og overlevende efter ’Scandinavian Star’ gang på gang blevet skuffet. Nu skal de have fred, nu skal der skabes klarhed om denne, den allerværste katastrofe og kriminelle handling, der har ramt vores to lande efter krigen. Deri ligger et legitimt håb, og her i Norge tager vi hatten af for de danske politikeres og justitsministerens nylige beslutning om at igangsætte en ny undersøgelse af bl.a. ejerforholdene bag ’Scandiniavian Star’.

I anledning af den danske folketingsbeslutning vil jeg gerne gøre opmærksom på nogle elementer, som set i et norsk perspektiv fortsat mangler at blive undersøgt til bunds.

Det var "Stiftelsen for efterforskning av mordbranden på Scandinavian Star", som den 06. april 2013 afholdt en velbesøgt pressekonference. Her fremlagde vi resultater, som hovedsageligt var baseret på undersøgelsesmateriale, som stiftelsen fik fra Rigsarkivet samt fra det svenske politi og andre sikre kilder. Stiftelsen består af en række eksperter, der har analyseret væsentlige tekniske detaljer om brandene på Scandinavian Star på et hensigtsmæssigt og frivilligt grundlag samt andre relaterede forhold, og resultaterne fra undersøgelsen stod i skarp kontrast til politiets konklusioner fra 1990-91.

Ny norsk undersøgelse

De fremlagte oplysninger fik Norsk Politi til at igangsætte en ny projektgruppe til gennemgang af sagen fra juni 2013. Denne projektgruppe anmodede efter et års gennemgang af sagen om, at der ikke skulle iværksættes en ny politiefterforskning i Norge.

På trods af dette besluttede politichefen i Oslo at foretage en ny, men begrænset undersøgelse. Målet var at kunne give nogle bedre svar inden forældelsesfristen efter 25 år.

Den 27. juni 2014 beordrede den norske Riksadvokat en ny undersøgelse. Vi fandt det uansvarligt, at de samme mennesker, der har været på det projektteam, som ikke ville undersøge sagen yderligre, nu skulle lede den nye undersøgelse. De samme eksperter, som blev anvendt i 1990/91, var også engagerede her til trods for, at der blev påvist fejl i deres ekspertrapporter. Det svarer til at lade ulven vogte gæs, og undersøgelsen mangler den nødvendige uvildighed.

Dårligt resultat

Resultatet var derefter, men en vigtig detalje var nu på plads: Politiet ville ikke længere stå bag konklusionerne fra 1990/91 om, at den danske lastbilchauffør- Erik MørkAndersen - var den eneste mulige gerningsmand. Det blev bekræftet af politichefen i Oslo, at der ikke var nogen beviser for at forbinde ham til brandstiftelserne, og at politiet ikke længere kunne stå bag konklusionen som, politiet i 1991 kom ud med.

Vi har nu at gøre med en uopklaret mordbrand med rigtig mange dræbte og berørte, det er også det største og alvorligste justitsmord i historien. Den 22. marts 2018 beklagede det norske parlament dybt, at denne uretfærdighed ramte Erik og hans familie. Der rettes nu i de nærmeste dage et erstatningskrav mod den norske stat for denne uretfærdighed og de enorme byrder, som den norske stat har lagt på Erik Mørk Andersens familie. Sagen anlægges af hans enke og føres av advokat Sigurd Klomsæt, der også repræsenterer en række andre pårørende og efterladte.

Ny norsk undersøgelse

I 2015 blev der iværksat en særskilt parlamentarisk undersøgelse. Dette endte med en rapport i juni 2017, er dog ikke nåede frem til nye konklusioner. Denne kommission gik også ind i de økonomiske forhold bag skibet, men uden at være i stand til at bestemme noget af betydning.

Erik Mørk Andersen er nu blevet udelukket som brandstifter. Politiet hyrede to sagkyndige advokater i sagen. Deres rapport blev udstedt den 14 . marts 2016 , uden at de kunne sige andet end denne pris afhænger af marked og efterspørgsel. Rapporten siger meget lidt om de faktiske betingelser forudsendelse af køb og salg af Scandinavian Star. De bemærker også, at KS Scandinavian Star ikke var et registreret selskab på tidspunktet for aftalen.

Derfor er det meget betryggende, at disse særlige omstændigheder nu er i fokus i de nye undersøgelser under dansk ledelse. De tager fat et sted, hvor nordmændenes egne undersøgelser har fejlet groft. Det er med god grund, at de mange berørte- nu kan håbe på en løsning og få ro i sindet.

De bredere politiske niveauer i Norge og Danmark skylder de pårørende at kunne gøre alt, hvad der er muligt i dag for at give fred og retfærdighed.

Kommenter artiklen (2)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078