23948sdkhjf

DEBAT: Hvorfor hjælper Danmark ikke de strandede søfolk på krydstogtskibene?

I Danmark er besætningsskift nu igen tilladt for søfolk af alle nationaliteter på alle typer skibe. Den eneste undtagelse er besætningsmedlemmer fra krydstogtskibe. Hvorfor skal vi hjælpe disse søfolk med at komme hjem?
Dette debatindlæg er forfattet af Morten Bach, Inspektør i Det Internationale Transport- arbejderforbund (ITF), og bestyrelsesmedlem i 3F Sømændene

Frygten for at få corona smittede ind i Danmark og dermed frygten for at belaste vores hospitalsvæsen var vel en væsentlig grund til at grænserne blev lukket i foråret.

Der blev også lavet landgangsforbud for passagerer og søfolk på krydstogtskibe, der anløb danske havne. Dengang en helt nødvendig og fornuftig foranstaltning.

Nu er grænserne igen åbne og vi ved meget mere om smittekæder og håndteringen af coronavirus end før.

Passagererne på krydstogtskibene er sendt hjem og skibene ligger oplagte hen overalt i verden.

Dog er der det groteske, at skibenes besætninger endnu ikke har fået lov til, eller mulighed for, at bliver afløst og afmønstret.

Ringe forståelse
Selv om internationaler organisationer som FN-organisationerne IMO og ILO, foruden International Transportarbejder Forbund og rederisammenslutninger forsøger at råbe verdens regeringer op, er tusindvis af søfolk stadig fanget på skibene uden mulighed for afløsning og hjemsendelse.

Det skyldes ikke mindst de forskellige landes myndigheder og deres ringe forståelse for, og dårlige håndtering af, søfolkenes håbløse situation!

Cruise er undtaget
I Danmark er besætningsskift nu igen tilladt for søfolk af alle nationaliteter på alle typer skibe. Den eneste undtagelse er besætningsmedlemmer fra krydstogtskibe!

Dem alene, har man forbudt muligheden for at kunne afmønstre i dansk havn.

Det er helt grotesk at netop disse skibes søfolk, der i mange tilfælde har været om bord i over et år uden at være i land, ikke kan få lov at afmønstre i dansk havn ligesom alle andre søfolk.

Ingen risiko
På de oplagte krydstogtskibe har der ikke været passagerer ombord siden foråret. Besætninger er ikke smittede og har ikke haft landlov siden marts.

De har udførlige protokoller for hvordan de skal agere om bord, og får i øvrigt tjekket temperaturen flere gange dagligt.

De søfolk udgør absolut ingen smitterisiko!

Epidemikommission i København vil kun godkende afmønstringer i nødstilfælde, hvilket man ikke anser søfolk fra krydstogtskibe, der har været ombord i op til 18 måneder for at være i!

Det er helt usagligt, diskriminerende og beskæmmende samt i strid med internationale aftaler og regler.

Men ikke mindst er det frygteligt og mentalt ødelæggende for de indespærrede søfolk på krydstogtskibene at Danmark fastholder dette forbud.

Hjælp nu!
Der vil ikke nogen økonomiske eller lægelig hindring for at forbuddet ophæves eller ved at teksten i bekendtgørelsen om forbud mod landgang fra krydstogtskibe, bliver ændret.

Det handler udelukkende om søfolkenes velfærd.

Faktum er at regeringen med dette forbud aktivt diskriminerer en gruppe sagesløse søfolk, hvoraf nogle af dem ikke har været hjemme ved deres familie i over et år. Det er beskæmmende!

Hjælp nu med at få de søfolk hjem!
Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.097