23948sdkhjf

Norsk DNV GL-leder fængslet i sag om spionage for Rusland

En norsk mand, der er anholdt og sigtet for at udlevere oplysninger til en russisk efterretningsofficer, er mandag i Oslo byret blevet fængslet i fire uger. Heraf er de to uger i isolation.

Han erkender, at han fik penge for at give oplysningerne videre, men den norske statsborger nægter at have begået noget kriminelt, skriver nyhedsbureauet NTB.

Han blev anholdt lørdag aften på en restaurant i Oslo. Det var lige efter, at han havde haft et møde med den russiske agent på restauranten ifølge den norske efterretningstjeneste PST.

- Han har ikke erkendt, at informationerne var egnet til at skade nationale interesser. Retten mener, at det er sandsynligt, at sigtede har forstået, hvem han mødte, og at han har delt materiale, der var værdig til at blive beskyttet, hedder det i kendelsen.

Manden, der er i 50'erne, er sigtet for at have skadet sit lands grundlæggende nationale interesser. Han risikerer op mod 15 års fængsel, men nægter sig strafskyldig, siger hans advokat ifølge avisen VG.

Den norske efterretningstjeneste siger, at manden er sigtet for brud på straffelovsparagraf 123 og 124. De omhandler henholdsvis afsløring af statshemmeligheder og grov afsløring af statshemmeligheder.

Arve Johan Kalleklev (foto), DNV GL's regionale chef for olie og gas i Norge, udtaler i en pressemeddelelse, at den ansatte ikke havde sikkerhedsgodkendelse, og at han derfor ikke arbejdede på projekter for forsvarsindustrien eller Forsvaret. Han har ikke haft personaleansvar "i mange år", og har hovedsageligt arbejdet inden for materialeteknologi. Han har dog haft en udbredt kundekontakt i de projekter, han har været involveret i, først og fremmest i sin egenskab af leder for et Joint Industry Project inden for 3D-printning. 

- Vi kortlægger nu nøje, hvilke kundeprojekter, han har været involveret i, og tager kontakt til de relevante kunder. Vores prioritering nu er først og fremmest et godt samarbejde med PST, og at tage hånd om kunder og information, som den nu spionagesigtede mand har håndteret, siger Arve Johan Kalleklev.

Ifølge avisen Aftenposten er manden bosat i Oslo-området. Han er norsk statsborger, men født i udlandet.

Læs også: Rederier frygter angreb på skibenes systemer

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.375