23948sdkhjf

VIDEO: MOL-capesize i fare for at knække på koralrev

Efter at revner i skroget på capesize-skibet 'Wakashio', der gik på grund ud for Mauritius denb 25. juli, er blevet større, er der nu reel risiko for, at det 299,5 meter lange skib kommer til at brække over i to dele. 

Det bekræfter MOL, der har skibet på charter, i dag i en pressemeddelelse.

Skibet var på vej fra Asien til Brasilien i ballast, da det gik på grund. Ifølge skibets ejer og tekniske manager, japanske Nagashiki Shipping, var der på det tidspunkt 200 ton diesel og 3800 ton very low sulphur fuel oil (VLSFO) i skibets brændstoftanke. 

Den aktuelle status er, at skibet er blevet lettet for 1020 ton VLSFO, der er pumpet ud og overført til mindre tankskibe. Omtrent 1180 ton er lækket ud fra brændstoftanken, og det er estimeret, at omtrent 1000 ton heraf er lækket videre fra skroget og ud i det fri. Heraf er 460 ton blevet opsamlet manuelt fra havet og kysten. Tilbage på skibet er der 1600 ton VLSFO og 200 ton diesel, oplyser Nagashiki til MOL. 

Bruger hår som flydebom

Smit Salvage har bugserskibe til stede, som ifølge MOL er fastgjort til 'Wakashio' således, at der skulle være kontrol over situationen, hvis det store bulkskib ender med at brække i to. Rederiet har i dag sendt seks ansatte til Mauritius for at bistå i arbejdet med minimere de miljømæssige konsekvenser og koordinere bjærgningsoperationen. 

Både Japan og den tidligere kolonimagt Frankrig har givet tilsagn om assistance.

Imens kæmper frivillige med at holde olien på afstand af Mauritius' eftertragtede sandstrande. Ifølge Reuters er lokalbefolkningen begyndt at klippe håret af sig selv, fordi hår angiveligt absorberer olie, og ikke vand. Håret bliver sammen med blade fra sukkerør og plastikflasker syet sammen i fiskenet til hjemmelavede flydebomme. Indtil videre er det lykkedes at holde den nærtliggende Blue Bay Marine Park fri, men naturreservatet Ile Aux Aigrettes er ramt, hvor fugle, fisk og skaldyr er smurt ind i olie. 

Ignorerede advarsler

Det var den 25. juli, at 'Wakashio' med 20 besætningsmedlemmer gik på grund. Der er endnu ingen officielle meldinger om, hvorfor skibet endte på revet, men ifølge Splash overhørte skibets besætning advarsler fra den lokale kystvagt, der igennem en time forsøgte at få kontakt med skibet, fordi kursen så bekymrende ud. 

Da det endelig lykkedes at få kontakt til kaptajnen, insisterede denne på, at kursen var sikker. Få minutter senere meldte skibet over radioen, at det var gået på grund. 

Se levende billeder fra katastrofestedet i videoen herunder.

Læs også: Japansk bulk-skib skaber miljøkatastrofe i Mauritius

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.11