23948sdkhjf

26 aflyste krydstogtanløb i København: "Og jeg tror desværre ikke, at det slutter her"

Københavns Havns krydstogtchef forventer flere aflysninger

Det skulle have været en rekordsæson i 2020 for krydstogt i Danmark. Men så kom coronavirusudbruddet.

- Det er rekordsæson med 950.000 krydstogtsgæster i København og 1,1 million i hele Danmark, men det kan vi skyde en hvid pil efter nu, tror jeg, siger Claus Bødker, der er direktør for Cruise Copenhagen i Københavns Havn.

- Situationen lige nu er, at der er annulleret 26 krydstogtanløb til Danmark. Der er tale om ca. 33.000 krydstogtsgæster og 8000 besætningsmedlemmer. Og vi tror ikke rigtigt, at det slutter her. Jeg kan godt frygte, at der vil være voldsomme konsekvenser for hele sæsonen, siger Claus Bødker.

Sæsonen slutter sidst i oktober, og krydstogtschefen i Københavns Havn er skeptisk omkring udviklingen.

- I år tror jeg, det bliver meget svært at få en ordentlig krydstogtssæson i gang, siger han.

Claus Bødker forventer, at de krydstogtsskibe, som sejler fra Tyskland, og de, som sejler fra England, stadig vil besøge København.

- Men vi går jo glip af alle de her turn-around-skibe, hvor krydtogtet starter og/eller slutter i København.

Det betyder ifølge Claus Bødker, at alle hotellerne mister de overnatninger, som var planlagt i krydstogtssæsonen. Normalt kommer krydstogtsgæsterne til København fire dage før krydstoget starter, men den turisme går Danmark også glip af, hvis der ikke er nogle krydstogtsskibe, der sejler fra København.

- Det er lidt dunkle fremtidsudsigter, der er i øjeblikket, konstaterer Claus Bødker.

De amerikanske krydstogtsskibe sejler rundt i Østersøen om sommeren og de sejler typisk i Caribien om vinteren, fortæller Claus Bødker.

- Spørgsmålet er jo, om de vil komme herover og sejle hele turen fra Caribien til København, hvis krydstogtssæsonen er meget kort, så de kun får to måneder der i regionen. Vi krydser selvfølgelig fingre for, at de beslutter sig for at komme til København, men vi ved det jo ikke, siger Claus Bødker.

Krydstogtschefen siger, at de ikke kan gøre så meget hos Cruise Copenhagen endnu.

- Vi sender en oversigt over annulleringer til vores partnere hver eneste dag. I morgen har vi et virtuelt møde med de danske krydstogtshavne, hvor de hører, hvordan hver enkelt havn kommer bedst muligt ud af det. Men der er ikke så meget, vi kan gøre lige i øjeblikket, siger han.

Claus Bødker kan heller ikke sige, hvor mange krydsttogt, han forventer bliver aflyst. 

- Vi har ca. 349 krydstogtsanløb i løbet af året, så det er allerede næsten 10 pct., der er blevet annulleret. Jeg vil nødig sætte tal på, for det ændrer sig fra time til time. Det er meget svært at sige, siger Claus Bødker.

- Jeg synes, det er sørgeligt - både for krydstogtsindustrien men også for hele verden.  Når nu vi snakker om penge, så giver det jo et andet perspektiv, når folk ligger og dør af sygdommen i verden. Det får en stor konsekvens for krydstogtsbranchen, men også for hele Danmark, siger Claus Bødker.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.14