23948sdkhjf

Medie: Dan-Bunkering betalte postkasse-selskab i sag om jetbrændstof til Syrien

Nye oplysninger viser, at Dan-Bunkering hjalp russisk militær med betalinger, der skulle sløre sanktionsbrud, vurderer eksperter

En betaling fra Dan-Bunkering på 20 mio. kroner til et canadisk postkassefirma med tætte forbindelser til russere i Moskva, gennemført på anmodning fra russisk militær.

Det er kernen i de nye oplysninger, som DR nu afslører i sagen om leverancer af jetbrændstof til brug i Syrien.

Her er den fynske virksomhed Dan-Bunkering og ejerselskabet Bunker Holding sigtet for at have leveret jetbrændstof i strid med EU-sanktioner fra 2015 til 2017.

Og mens sagen hidtil har handlet om leverancer af brændstof, så viser nye oplysninger ifølge flere eksperter, at Dan-Bunkering også har hjulpet russisk militær med at lave betalinger, der skulle sløre sanktionsbrud.

- Det må jo være et relativt godt indicium på, at man rent faktisk har villet det her. For man har stillet op der, hvor det ikke handlede om at få jetbrændstof fra A til B, men hvor det også handlede om at få pengene til at flyde i de rigtige retninger, siger Lars Krull, der er finansekspert og seniorrådgiver ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet.

Læs også: Dan-Bunkerings indtjening holder niveau trods fald i omsætning

Også erhvervsjuridisk ekspert Jakob Dedenroth Bernhoft hæfter sig ved de nye oplysninger.

- Det danske selskab har jo egentlig ikke nogen særlig rolle at spille her. De bliver sådan en skal, der lige bliver skudt ind og er med til at sløre handlen, siger Jakob Dedenroth Bernhoft, der er direktør i rådgivningsvirksomheden Revisorjura.

Unødvendige pengespor

Ifølge oplysningerne overførte Dan-Bunkering i januar 2017 omkring 20 mio. kroner til firmaet Arcane Product Trading. Det var russisk militær, der havde bedt Dan-Bunkering købe og betale Arcane Product Trading for jetbrændstoffet. Efterfølgende hjalp Dan-Bunkering med at omlaste de knap 5.000 ton jetbrændstof til et russisk tankskib i Middelhavet, som herefter sejlede det videre til Syrien.

Oplysningerne fremgår af amerikanske retsdokumenter, som DR har sammenholdt med centrale kilder, fortrolige oplysninger hos myndigheder og oplysninger om skibes sejladser.

Læs også: Torben Østergaard-Nielsen ville gerne undvære olien

Finansekspert Lars Krull undrer sig over, at det russiske militær beder Dan-Bunkering om at betale Arcane Product Trading for jetbrændstof, som militæret selv ønsker at købe.

- Der er nogle pengespor, som i virkeligheden forekommer unødvendige, hvis det var en helt legal transaktion til en legal destination, siger Lars Krull.

Erhvervsjuridisk ekspert Jakob Dedenroth Bernhoft er enig.

- Hvis jeg var Dan-Bunkering, ville jeg nok have undersøgt ganske nøje, hvordan det her egentlig hænger sammen. Hvem er ens samhandelspartnere? Hvorfor går transaktionerne, som de gør, spørger han.

Læs også: Generationsskiftet er på plads i USTC

Kun en postkasse på adressen

Jetbrændstof bliver handlet i dollars, og USA har ligesom EU forbudt handler med jetbrændstof til Syrien. Hvis banker eller myndigheder har mistanke om, at der foregår ulovlige handler, kan de blokere betalingerne.

Det kan være baggrunden for, at det russiske militær ifølge sagens oplysninger beder Dan-Bunkering foretage købet, vurderer Jakob Dedenroth Bernhoft.

- Når vi ser alle de andre oplysninger, der ligger i sagen, så bliver det ret tydeligt, at russerne ikke bare kan gå ud og købe. For amerikanerne er i den grad opmærksomme på, hvad der sker, siger han.

DR har undersøgt, hvad der gemmer sig bag Arcane Product Trading, som oversat til dansk betyder ”Hemmelige Produkthandler”. En gennemgang af erhvervsregistre viser, at firmaet har adresse i fire lande i tre verdensdele. Betalingen på omkring 20 mio. kroner gik ifølge sagens oplysninger til en afdeling af virksomheden i Canada. DR har opsøgt adressen, som ligger i et område med kontorhoteller i udkanten af millionbyen Quebec. Her fortæller receptionisten i bygningen, at Arcane Product Tradings nøjagtige adresse er en postkasse, hvor der også er registreret snesevis af andre virksomheder.

Læs også: Global Risk Management skifter ud i toppen

Oplysninger fra erhvervsregistre viser, at Arcane Product Tradings canadiske afdeling er ene-ejet af en anden afdeling af firmaet, som ligger i Dubai. Her er en russisk direktør, som på sociale medier oplyser, at han er bosat i Moskva og arbejder i en af Arcane Product Trading i Moskva. Og mens der ikke er spor af ansatte hverken i Canada, i Dubai eller på Cypern, hvor virksomheden også har adresse, så oplyser flere russere på sociale medier, at de bor i Rusland og arbejder hos Arcane Product Trading.

- Hvis vi siddet og set udenlandske film, så ville vi jo nok have sagt, at det her er et russisk cover-up. Det er et selskab etableret af russere, drevet af russere og arbejder for russiske interesser, siger finanseksperten Lars Krull fra Aalborg Universitet.

Ikke anklaget i USA

Justitsminister Nick Hækkerup oplyser i en skriftlig kommentar til DR, at han forventer, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet undersøger de nye oplysninger om Dan-Bunkerings betalinger.

- Jeg forventer, at SØIK er opmærksom på alle relevante aspekter af denne sag. Det gælder selvfølgelig også, hvis der skulle være elementer, der ikke tidligere har været fremme i offentligheden, lyder det fra justitsministeren.

Læs også: Dan-Bunkering Stamford forfremmer Bunker Trader

Ifølge anklagemyndigheden i USA begyndte russisk militær allerede i januar 2016, altså et år forud for transaktionen med Arcane Product Trading, at bruge virksomheder som Dan-Bunkering til at gennemføre betalinger i dollars for at omgå sanktioner og skaffe jetbrændstof til brug i krigen i Syrien.

Dan-Bunkering er ikke anklaget i den amerikanske sag og har tidligere oplyst til DR, at de har samarbejdet med myndighederne i USA.

DR har gennem flere dage har haft en dialog med virksomhedens advokat om de nye oplysninger, men Dan-Bunkering har ikke forholdt sig til den konkrete kritik, som nu bliver bragt frem. I en mail til DR har Dan-Bunkerings advokat skrevet, at ”transaktionerne er helt sædvanlige”.

Dan-Bunkering har flere gange afvist at have brudt nogen sanktioner. Og da sigtelsen mod den administrerende direktør for ejerselskabet Bunker Holding, Keld Demant, kom frem i sidste uge, skrev han i en pressemeddelelse, at ”otte danske myndigheder, der har undersøgt sagen, har d.d. ikke fundet handler, der strider mod nogle sanktioner.”

Ifølge direktøren har de amerikanske myndigheder i deres undersøgelser af brændstofleverancer til Syrien renset Dan-Bunkering for mistanke, og han forventer, at de danske myndigheder når frem til samme resultat.

Ingen er tiltalt i sagen i Danmark.

Arcane Product Trading afviser i en mail til DR at have været involveret i noget ulovligt.

Læs også: Topchef mistænkt i Dan-Bunkering-sag

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.141