23948sdkhjf

Medie: Dan-Bunkering betalte postkasse-selskab i sag om jetbrændstof til Syrien

| Af Johannes Hartkopf-Mikkelsen | Tip redaktionen om en historie

Nye oplysninger viser, at Dan-Bunkering hjalp russisk militær med betalinger, der skulle sløre sanktionsbrud, vurderer eksperter

En betaling fra Dan-Bunkering på 20 mio. kroner til et canadisk postkassefirma med tætte forbindelser til russere i Moskva, gennemført på anmodning fra russisk militær.

Det er kernen i de nye oplysninger, som DR nu afslører i sagen om leverancer af jetbrændstof til brug i Syrien.

Her er den fynske virksomhed Dan-Bunkering og ejerselskabet Bunker Holding sigtet for at have leveret jetbrændstof i strid med EU-sanktioner fra 2015 til 2017.

Og mens sagen hidtil har handlet om leverancer af brændstof, så viser nye oplysninger ifølge flere eksperter, at Dan-Bunkering også har hjulpet russisk militær med at lave betalinger, der skulle sløre sanktionsbrud.

- Det må jo være et relativt godt indicium på, at man rent faktisk har villet det her. For man har stillet op der, hvor det ikke handlede om at få jetbrændstof fra A til B, men hvor det også handlede om at få pengene til at flyde i de rigtige retninger, siger Lars Krull, der er finansekspert og seniorrådgiver ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet.

Læs også: Bunker One åbner kontor i New Orleans

Også erhvervsjuridisk ekspert Jakob Dedenroth Bernhoft hæfter sig ved de nye oplysninger.

- Det danske selskab har jo egentlig ikke nogen særlig rolle at spille her. De bliver sådan en skal, der lige bliver skudt ind og er med til at sløre handlen, siger Jakob Dedenroth Bernhoft, der er direktør i rådgivningsvirksomheden Revisorjura.

Unødvendige pengespor

Ifølge oplysningerne overførte Dan-Bunkering i januar 2017 omkring 20 mio. kroner til firmaet Arcane Product Trading. Det var russisk militær, der havde bedt Dan-Bunkering købe og betale Arcane Product Trading for jetbrændstoffet. Efterfølgende hjalp Dan-Bunkering med at omlaste de knap 5.000 ton jetbrændstof til et russisk tankskib i Middelhavet, som herefter sejlede det videre til Syrien.

Oplysningerne fremgår af amerikanske retsdokumenter, som DR har sammenholdt med centrale kilder, fortrolige oplysninger hos myndigheder og oplysninger om skibes sejladser.

Læs også: Topchef mistænkt i Dan-Bunkering-sag

Finansekspert Lars Krull undrer sig over, at det russiske militær beder Dan-Bunkering om at betale Arcane Product Trading for jetbrændstof, som militæret selv ønsker at købe.

- Der er nogle pengespor, som i virkeligheden forekommer unødvendige, hvis det var en helt legal transaktion til en legal destination, siger Lars Krull.

Erhvervsjuridisk ekspert Jakob Dedenroth Bernhoft er enig.

- Hvis jeg var Dan-Bunkering, ville jeg nok have undersøgt ganske nøje, hvordan det her egentlig hænger sammen. Hvem er ens samhandelspartnere? Hvorfor går transaktionerne, som de gør, spørger han.

Læs også: Regeringen vil have sanktionsenhed i EU efter Dan-Bunkering-sag

Kun en postkasse på adressen

Jetbrændstof bliver handlet i dollars, og USA har ligesom EU forbudt handler med jetbrændstof til Syrien. Hvis banker eller myndigheder har mistanke om, at der foregår ulovlige handler, kan de blokere betalingerne.

Det kan være baggrunden for, at det russiske militær ifølge sagens oplysninger beder Dan-Bunkering foretage købet, vurderer Jakob Dedenroth Bernhoft.

- Når vi ser alle de andre oplysninger, der ligger i sagen, så bliver det ret tydeligt, at russerne ikke bare kan gå ud og købe. For amerikanerne er i den grad opmærksomme på, hvad der sker, siger han.

DR har undersøgt, hvad der gemmer sig bag Arcane Product Trading, som oversat til dansk betyder ”Hemmelige Produkthandler”. En gennemgang af erhvervsregistre viser, at firmaet har adresse i fire lande i tre verdensdele. Betalingen på omkring 20 mio. kroner gik ifølge sagens oplysninger til en afdeling af virksomheden i Canada. DR har opsøgt adressen, som ligger i et område med kontorhoteller i udkanten af millionbyen Quebec. Her fortæller receptionisten i bygningen, at Arcane Product Tradings nøjagtige adresse er en postkasse, hvor der også er registreret snesevis af andre virksomheder.

Læs også: Bagmandspolitiet ransager Dan-Bunkering i Middelfart

Oplysninger fra erhvervsregistre viser, at Arcane Product Tradings canadiske afdeling er ene-ejet af en anden afdeling af firmaet, som ligger i Dubai. Her er en russisk direktør, som på sociale medier oplyser, at han er bosat i Moskva og arbejder i en af Arcane Product Trading i Moskva. Og mens der ikke er spor af ansatte hverken i Canada, i Dubai eller på Cypern, hvor virksomheden også har adresse, så oplyser flere russere på sociale medier, at de bor i Rusland og arbejder hos Arcane Product Trading.

- Hvis vi siddet og set udenlandske film, så ville vi jo nok have sagt, at det her er et russisk cover-up. Det er et selskab etableret af russere, drevet af russere og arbejder for russiske interesser, siger finanseksperten Lars Krull fra Aalborg Universitet.

Ikke anklaget i USA

Justitsminister Nick Hækkerup oplyser i en skriftlig kommentar til DR, at han forventer, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet undersøger de nye oplysninger om Dan-Bunkerings betalinger.

- Jeg forventer, at SØIK er opmærksom på alle relevante aspekter af denne sag. Det gælder selvfølgelig også, hvis der skulle være elementer, der ikke tidligere har været fremme i offentligheden, lyder det fra justitsministeren.

Læs også: Medie: Russere overførte millioner til Dan-Bunkerings ejerselskab

Ifølge anklagemyndigheden i USA begyndte russisk militær allerede i januar 2016, altså et år forud for transaktionen med Arcane Product Trading, at bruge virksomheder som Dan-Bunkering til at gennemføre betalinger i dollars for at omgå sanktioner og skaffe jetbrændstof til brug i krigen i Syrien.

Dan-Bunkering er ikke anklaget i den amerikanske sag og har tidligere oplyst til DR, at de har samarbejdet med myndighederne i USA.

DR har gennem flere dage har haft en dialog med virksomhedens advokat om de nye oplysninger, men Dan-Bunkering har ikke forholdt sig til den konkrete kritik, som nu bliver bragt frem. I en mail til DR har Dan-Bunkerings advokat skrevet, at ”transaktionerne er helt sædvanlige”.

Dan-Bunkering har flere gange afvist at have brudt nogen sanktioner. Og da sigtelsen mod den administrerende direktør for ejerselskabet Bunker Holding, Keld Demant, kom frem i sidste uge, skrev han i en pressemeddelelse, at ”otte danske myndigheder, der har undersøgt sagen, har d.d. ikke fundet handler, der strider mod nogle sanktioner.”

Ifølge direktøren har de amerikanske myndigheder i deres undersøgelser af brændstofleverancer til Syrien renset Dan-Bunkering for mistanke, og han forventer, at de danske myndigheder når frem til samme resultat.

Ingen er tiltalt i sagen i Danmark.

Arcane Product Trading afviser i en mail til DR at have været involveret i noget ulovligt.

Læs også: Topchef mistænkt i Dan-Bunkering-sag

Hold dig opdateret med Søfart
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
Plus

GALLERIET: Gamle lodsbåde blev til 'krigsskibe' og andre markante skift i 2019

Skibe ind - og skibe ud - af de danske registre i 2019

VIDEO: Se Hurtigrutens 'Nordnorge' lægge til i storm

Plus

Skibsreder Sørensen skabte provinsens største coasterrederi

Det havde domicil i Svendborg og udviklede sig til Danmarks største coasterrederi. Læs historien om A.E. Sørensen. Her bringes første del

Plus

Diversitet - hvorfor går det så langsomt?

Plus

Kontreadmiral til krænkere i Søværnet: Find et andet job

Næsten hver tiende kvinde i Søværnet oplever ifølge ny undersøgelse en kønskrænkende omgangstone eller kultur på arbejdspladsen. Uacceptabelt, lyder det fra chefen for Søværnskommandoen

Nyhedsbrev

8.523 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Plus

"Styrmænd og lodser må ikke gå ned og drikke kaffe"

Et opråb fra et rederi til sine besætningsmedlemmer fortæller os om kaffens betydning for lodser og styrmænd i 1928. Dengang var der tilsyneladende en direkte sammenhæng mellem kaffe og forlis

Online Avis Arkiv
Plus

"Grattis Danmark. Vakna Sverige"

Plus

Ekspert: Skibsfarten er et af Irans bedste kort

Selvom konflikten mellem USA og Iran er sat lidt i bero, vil truslen mod handelsskibe i Hormuz-strædet være høj i flere måneder frem, vurderer ekspert

GALLERIET: Skibstrafikken i Hamborg

Fotoreportage fra Hamborg

Plus 4

"Forbandelsen ved statslige styrelser og andre skrøner"

DEBAT: Afgående rektor for Marstal Navigationsskole, Jeppe Carstensen, er klar til at gå fra borde. Men fra landgangsbroen lyder følgende opsang...

Nyt brændstof indeholder mange sedimenter

Venstre skifter søfartsordfører

Plus

Han er Danmarks mest magtfulde havneboss

Han er chef for 77 havneterminaler over hele kloden. Men siden 2016 har topchefen for APM Terminals sagt 'nej tak' til nye havneprojekter

Rolners heavy-rederi overtager ni skibe fra konkurrent

Flåden i United Heavy Lift bliver udvidet til 26 skibe

Scanel får ny COO

Norge tester ammoniak som bunker

Eidesvik Offhore er tilbage i nyt udviklingsprojekt sammen med Equinor om anvendelse af ammoniak som brændstof

Slagelse enige med 'Broen's sælgere om pris

Sælgere har givet et "klækkeligt" nedslag i prisen, fortæller borgmester til Sjællandske

Torm bestiller LR2-nybygninger med scrubber

Bimco advarer om risiko i Hormuz

Rederierne vil have flere kvinder

Rederier skriver under på at ansætte flere kvinder

I et nyt forsøg på at fremme ligestilling vil Danske Rederier forpligte rederierne til arbejde for sagen

Brexit er i hus: Briterne træder ud af EU i næste uge

Blue Water vil med på sydamerikansk olie-eventyr

Selskab bag Tyra-genopbygning i betalingsstandsning

Tidligere Fjord Line-chef er ny CEO i Nørresundby Rederi

Svitzer udpeger ny direktør for Americas

Dee4 hyrer tidligere teknisk chef fra Norden

Klaus G. Andersen formand for ny brancheforening

Bimco udpeger topchef med erfaring fra Royal Navy

Plus

Gorissen Federspiel udnævner to managing counsels

Bjarke Ingels-fans overhalet af børn

DFDS udpeger ny teknologi-direktør

Shipserv finder ny CEO i egne rækker

Plus

Få nu gang i batteridriften!

Aarhus Havn klar med ny direktør

Skibsteknisk hæderslegat gik til DTU-kandidat

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Ny produktion krævede nye kraner hos Grafisk Maskinfabrik

Danløft A/S har leveret en ny traverskran!

Succesfuld operation - nyre doneret til arbejdskollega

Bunkerslanger og Hose Management fra TESS

Siemens Tip: Ny demo-applikation til OMAC

Tænk faldsikring ind i arbejdssituationer

Slut med Windows 7! Januarudsalget fortsætter hos Datamarked

Brugte kranløsninger købes og sælges af stålspecialisten

Gummipakningen, som sidder lige i skabet!

Lad os lette anker!

Nyhed! Vil du opdateres på den nye FMEA & VDA?

Har din udkårne også en stemme som en skærebrænder?

Ansvarlighed fra "first source" er afgørende

Endnu en spil serie gennem produktionen i Grumsen Equipment.

Siemens har udvidet periode for bestilling af SUS-kontrakt.

HMI capacitive touch - Rustfri stål front

Digitaliser din mobile medarbejdere med Solutionweb Apps

Technoflex Akkumulatorer

Koncentreret kursus om nettilsluttede solcelleanlæg

Indgår 4-årig kontrakt med forsvaret

Indv. faldsikringssæt øger sikkerheden hos montageteam

Modtager du vores nyhedsbrev?

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Hvilken transportvogn er bedst egnet til din svigermor?

Leverandøraudits, procesoptimering & samarbejdsudvikling

Send til en kollega

0.174