23948sdkhjf

I dag sker det: 'Mogens Mærsk' bliver sidste Triple-E fartøj ud af Aarhus

Torsdag lukker kapitlet om Mærsks Triple-E skibe i Aarhus

Torsdag klokken 16 er det slut.

Der stævner 'Mogens Mærsk' ud af Aarhus, som det sidste Triple-E skib.

Det bekræfter både Mærsk og Port of Aarhus overfor Søfart. 

Kapitlet lukker, fordi Mærsk og Hapaq-Lloyd har igangsat det nye Gemini-netværk, der sløjfer den direkte rute mellem Asien og Aarhus.

I stedet har de store fartøjer sidste stop i enten Bremerhaven eller Wilhelmshaven, hvorfra mindre feederskibe tager godset videre mod Aarhus og Nordeuropa generelt

Færre stop og feeder-linjer

Omlægningen er en konsekvens af, at de nye 26 globale hovedruter bygger på færre stop. De direkte linjer suppleres med et netværk af "dedikerede shuttles", som udgår fra de terminaler og hubs, som rederierne kontrollerer eller ejer.

Transportgiganterne spår, at de færre stop mellem Asien og Europa vil give den samlede flåde en rettidighed på 90 pct.

Lige nu ankommer Mærsks skibe til tiden 53 pct. af tiden, så det er noget af en ambition, rederigiganten har sat sig.

Og det er da også "et kæmpe arbejde," at få den målsætning indfriet. Det indrømmede Johan Sigsgaard, der er chef for A.P. Møller-Mærsks ocean-forretning på et pressemøde i slutningen af januar, blot et par dage før, at netværket gik officielt i luften.

- Vi har skabt hele netværket for at reducere forsinkelser. Forsinkelser skaber en kædereaktion og påvirker hver eneste anløb, og det skal det nye netværkskoncept rette op på, lød det fra Johan Sigsgaard.

Et konkret eksempel er, at ruten fra Xingang i det nordlige Kina til Bremerhaven i Tyskland får tre stops i det nye netværk i stedet for syv i det eksisterende ditto.

- Vi kan se, at forsinkelserne opstår i forbindelse med anløb og ikke, når skibet er i transit. Det har vi taget konsekvensen af med det nye netværk, siger Johan Sigsgaard.

Problemet er, at det nærmest er umuligt at indhente en forsinkelse, når først den er opstået, tilføjer han. 

- Hvis skibet bliver forsinket i første anløb, så spreder forsinkelserne sig og skaber en ond cirkel af forsinkelser i alle de efterfølgende havne. Det retter netværket op på nu ved at have færre stops og dermed færre steder, hvor forsinkelserne kan opstå, lyder det.

Netværket gik i luften 1. februar, men det har altså taget lidt tid, før ændringen har ramt Aarhus. Årsagen er, at skibe, der stævnede ud i dagene før 1. februar har gennemført deres rejser i det gamle netværk.

Men nu er det altså nu - også for Aarhus. 'Mogens Mærsk' stævner ud af Smilets By for sidste gang torsdag klokken 16. 

Mærsk og Hapag-Lloyds Gemini-samarbejde 

  • Mærsk og konkurrenten Hapag-Lloyd har indledt et operationelt samarbejde, Gemini Cooperation
  • Mærsk bidrager med 60 pct. og Hapag-Lloyd med 40 pct. af skibene til netværkets kapacitet på 3,4 mio. tyvefodscontainerenheder (TEU) 
  • De to rederier har sat et mål om 90 pct. punktlighed, når Gemini netværket er fuldt indfaset
  • Parterne vil sammen operere syv globale hovedlinjer
  • De syv hovedlinjer suppleres med et globalt netværk af 26 regionale feeder-services fra egne eller kontrollerede containerterminaler i netværkets omlastnings-hubs 
  • Samarbejdet blev annonceret 17. januar 2024 og trådte i kraft 1. februar 2025

Kilde: Mærsk

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157