23948sdkhjf

Erhvervet i kamp med pisk og gulerod mod mobning på danske skibe

Søfartens parter er klar med lederuddannelse, straf og bedre klagemuligheder for søfolk, der udsættes for mobning og chikane på danske handelsskibe 

Nye tiltag er klar i kampen mod mobning og chikane af søfolk på danske handelsskibe. 

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet.

Erhvervets parter - i form af Søfartsstyrelsen, Danske Rederier og søfolkenes faglige organisationer - vil bl.a. målrette uddannelse af skibsledelsen samt sikre bedre klagemuligheder for ofrene. 

Desuden skal domstolene i særligt grove tilfælde kunne fratage en søfarendes mulighed for at gøre tjeneste på danske skibe ved dom.

Og endelig får Søfartens Arbejdsmiljøtjeneste flere muligheder for at forebygge og håndtere tilfælde af mobning og chikane.

De nye tiltag kommer i kølvandet på en undersøgelse af chikane og mobning på danske skibe fra Center for Maritim Sundhed og Samfund på Syddansk Universitet. 

Undersøgelsen kom bl.a. frem til, at 17 pct. af respondenterne har oplevet mobning, imens 11 pct. har været udsat for chikane.

Det fik i november erhvervsminister Morten Bødskov (S) til at bede Søfartsstyrelsen og skibserhverves parter om sammen at udpege nye tiltag, som kan dæmme op for mobning og chikane på danske skibe.

Nu skal der handling til

- Som søfarende skal man ikke frygte chikane og mobning – hverken på baggrund af køn, etnicitet eller andet.  Jeg vil gerne takke alle de søfarende, som er stået frem og fortalt om deres oplevelser. De oplevelser skal ingen have, når man går på arbejde. Derfor er det helt afgørende, at erhvervet får taget hånd om de problemer, der er kommet frem i lyset. De nye tiltag er et vigtigt skridt for at komme denne uacceptable adfærd til livs. Nu skal tiltagene ud at leve, og jeg er glad for at konstatere, at alle parter i erhvervet er klar til handling, siger erhvervsminister Morten Bødskov i meddelelsen.

Samme holdning har rederiernes brancheorganisation, Danske Rederier: 

- Alle skal kunne møde trygt på arbejde uden at frygte mobning eller nogen form for chikane. Derfor har vi i rederierne længe haft fokus på at ændre kulturen om bord på vores skibe og sikre, at der er plads til alle. Det er en udfordring, som vi kun kan løse i fællesskab i branchen. Det er vi klar til, og jeg ser derfor frem til at få de nye tiltag søsat, så de sammen med alle vores andre initiativer kan sikre, at vi kommer mobning og chikane til livs, siger Anne H. Steffensen, der er adm. direktør i Danske Rederier.

Ifølge Ole Philipsen, formand for de søfarendes fagforbund, CO-Søfart og Metal Maritime, har afdækningen af omfanget af mobning og chikane givet søfarten vigtig og konkret viden om arbejdsforholdene for de søfarende på dansk-flagede skibe. 

- Den viste desværre, at alt for mange har været udsat for chikane og mobning, mens de var på arbejde om bord. Det er derfor glædeligt, at erhvervets parter i tæt samarbejde er kommet frem til en række konkrete tiltag, der skal bekæmpe mobning og chikane i den danske handelsflåde. Vi ser frem til, at de nye tiltag bliver implementeret, hvilket vi vil bakke 100 procent op omkring, og vi sætter stor pris på erhvervsministerens støtte, siger Ole Philipsen. 

Se de nye tiltag mod mobning og chikane mod søfolk på danske skibe her

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.171