23948sdkhjf

Stort testanlæg holder flyttedag: AAU og Aalborg Havn gør klar til storskalaproduktion af e-methanol og brint

Et nyt projekt på Aalborg havn skal sætte skub på udviklingen af grønne brændstoffer lavet på kulstof udvundet af restprodukter som røgudledning, madaffald og spildevand. Inden længe påbegynder Aalborg Universitet nemlig flytningen af et stort testanlæg som led i opskalering af teknologien.

- Projektet bliver rygraden i vores fremadrettede udviklingsprojekter, der er afgørende for at kunne realisere storskalaproduktion af for eksempel brint og e-metanol i fremtiden. På Aalborg havn får vi optimale rammer for at videreudvikle vores forskning og teste teknologier i praksis med henblik på at kunne opskalere produktionen i fremtiden, siger Lasse Rosendahl, der er Institutleder og professor på AAU Energi på Aalborg Universitet.

Testanlægget flyttes til en 3.000 kvadratmeter stor grund på Østhavnen i Aalborg, hvor det potentielt kan udvides med op til fire gange den nuværende størrelse. Det betyder at området kan håndtere yderligere fire testanlæg, hvilket byder kommercielle aktører op til dans. 

- Vi gør det muligt for kommercielle aktører at afprøve faciliteterne, så vi i fællesskab kan indfri det enorme potentiale i CO2-udnyttelse, der bliver afgørende for at nå nationale og internationale klimamål i kommende år, siger Lasse Rosendahl. 

Flere CCU- og PtX-projekter

Det er langt fra første gang, at Port of Aalborg og Aalborg Universitet arbejder sammen om PtX. 

I 2022 offentliggjorde parterne i et konsortium med Aalborg Lufthavn, Kosan Gas, Vertimass, Hydrogen Valley og European Energy planerne for etablering af det såkaldte MeSAF-projekt, der i fremtiden skal producere grønt flybrændstof og potentielt forsyne en indenrigsrute i Danmark.

Hos Port of Aalborg glæder man sig derfor over endnu et samarbejde med Aalborg Universitet, der er en vigtig partner for områdets ambitioner med CCU- og PtX.

- Vi er meget glade for at kunne facilitere pladsen til anlægget og vores samarbejde med Aalborg Universitet, som har verdensførende forskningsmiljøer inden for CCU og PtX. Det passer godt ind hos os, hvor vi allerede en stærk klynge af virksomheder, der på forskellig vis beskæftiger sig med de nye teknologier, siger CEO hos Port of Aalborg, Kristian Thulesen Dahl.

Flytningen af testanlægget sker kort tid efter, at Fidelis New Energy og Port of Aalborg offentliggjorde opførelsen af et stort modtageranlæg, der fra 2026 kan modtage op mod fire millioner tons CO2 årligt.

I 2022 underskrev Port of Aalborg og European Energy desuden en hensigtserklæring for etableringen af et Power-to-X-anlæg med en kapacitet på op mod 75.000 tons e-metanol om året.

Se nøgletal for:
Læs mere om: PtX
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.487