23948sdkhjf

Forsvaret tog fotos af russiske fartøjer på patrulje nær Nord Stream-rør

Fire dage før sprængningen af Nord Stream-gasrørene tog den danske patruljebåd 'Nymfen' 112 billeder af russiske fartøjer i området øst for Bornholm, fremgår det af aktindsigt

Forsvaret har 112 billeder »af efterretningsmæssig karakter« af russiske fartøjer, som blev taget af den danske patruljebåd 'P524 Nymfen', fire dage før Nord Stream-rørene blev sprængt i luften. Sådan må man i hvert fald forstå en afgørelse fra Forsvarskommandoen på en anmodning om aktindsigt fra Information.

 Billederne blev taget under en patrulje, der efter sejlmønsteret at dømme fokuserede på det område, hvor sprængningerne få døgn senere fandt sted. Information bad om aktindsigt »i de billeder og videooptagelser af russiske fartøjer, der blev taget den 22. september 2022 ombord fra 'P524 Nymfen'.

«Hertil svarer Forsvarskommandoen, at den har »identificeret 112 fotos og ingen videooptagelser, der er omfattet af din aktindsigtsanmodning.«

Forsvarskommandoen har ikke givet aktindsigt i billederne, da de »indgår i det efterretningsmæssige arbejde, hvorfor de undtages aktindsigten,« hedder det i svaret fra Forsvarskommandoen.

Men det fremgår altså, at 112 fotos er omfattet af Informations anmodning, der specifikt var målrettet fotos og videoer af »russiske skibe«.

Modsat har Forsvarskommandoen afvist at ligge inde med fotos eller videooptagelser af amerikanske fartøjer optaget af 'Nymfen' samme dag. Den danske analytiker Oliver Alexander har tidligere, i samarbejde med det tyske medie T-Online, fremlagt oplysninger der indikerer, at et russisk specialfartøj med en miniubåd om bord, kan have været i området, tilsyneladende samtidig med at 'Nymfen' patruljerede i området den 22. september 2022.

Som Information tidligere har beskrevet, hastede flådefartøjer fra flere forskellige lande udover Danmark til området øst for Bornholm den 22. september 2022. Udover det danske skib 'Nymfen' sendte Sverige et overvågningsfly og en korvet, mens også to amerikanske flådefartøjer, et tysk efterretningsskib og et polsk overvågningsfly også var i området. De oplysninger, der blev fremlagt af Oliver Alexander og det tyske medie tyder på, at den russiske flåde kan have haft op mod seks fartøjer i området.

Et af dem var specialskibet 'SS-750', der er udstyret med en miniubåd af typen AS-26. Den kan nå ned på 1.000 meters dybde, har en besætning på fem mand og gribearme, der kan løfte og flytte genstande på op til 50 kilo. Derudover var der muligvis også to russiske redningsslæbebåde med kraner ombord i området den 22. september, samt tre yderligere russiske flådefartøjer.

Ifølge Johannes Riber, der er orlogskaptajn og militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, er de russiske skibe af en størrelse, så de godt kan have foretaget operationen ved ledningerne.

- Hvis de skibe har været der, så har det været fysisk muligt for dem at foretage sprængningen, siger han til Information.

Han understreger, at han kun kender til de russiske skibes angivelige placering fra den tyske artikel og derfor ikke kan vurdere, om det var dem, der blev taget billeder af.

Generelt tager man dog ikke billeder, hvis det ikke er væsentligt.

- Man tager kun billeder af noget, hvis det har efterforskningsmæssig eller efterretningsmæssig interesse, siger Johannes Riber til Information.

Det er kun anden gang i løbet af de seneste fem år, at den danske flåde har været til stede i det område, hvor Nord Stream 1-gasrørene senere blev sprængt i luften, viser AIS-data, som analytikeren Oliver Alexander tidligere har fremlagt.

- At Nymfen har taget disse 112 billeder hjælper med at forklare, hvorfor patruljebåden tog den relativt unormale rute ud i nærheden af området for Nord Stream-sprængningerne den 22. september, siger Oliver Alexander til Information.

- Det ville være rigtig interessant at vide, hvilke fartøjer billederne er af, samt hvor og hvornår billederne blev taget. Det har været muligt at spore usædvanlige russiske skibe sejle i retning af Bornholm, men der er stadig mange huller, siger Oliver Alexander til avisen.

Information har spurgt Forsvarskommandoen, om det var de seks russiske fartøjer, som 'P524 Nymfen' observerede, og om det er muligt at få flere detaljer om, hvad 'Nymfen' observerede den 22. september 2022 øst for Bornholm. Forsvarskommandoen har svaret, at de ikke har yderligere at tilføje.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Udstilling om navigationsskolens historie: Dette maleri var ikke blevet hængt op i dag
Mærsk: Walmart og Amazon kræver CO2-neutrale skibe efter 2040
EU-lande anbefaler skarpe delmål for skibsfarten i 2030 og 2040
Forsvarsforlig: Danske flådefartøjer ikke klar til krig
Blue Water klar til globalt eventyr - USA er i kikkerten
Søfartselever vinder DM på at slukke elbil-brande på skibe
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109