23948sdkhjf

Industrigigant og forskere udvikler ny type konverter til PtX-produktion

Forskere fra SDU og Aalborg Universitet skal i samarbejde med den danske industrigigant Danfoss udvikle en energieffektiv konverter til PtX-produktion. Den skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm fra vind og sol til flydende grønne brændstoffer.

Et vigtigt element i projektet er etableringen af et elektrolyseanlæg på Alsion hos Syddansk Universitet i Sønderborg. Her skal udviklingen af den mere energieffektive konverter udgøre kernen i projektet og sikre at det bliver endnu billigere at producere brint end det er i dag. 

- Vi skal have nogle elektrolysesystemer og energikonvertere, som er bedre end dem, vi har i dag. Vi fokuserer på energikonverterne - også kaldet omformere - i det her projekt. Målet er at udvikle nye løsninger i forhold til at opnå en højere virkningsgrad og lavere pris. Selv små forbedringer har kæmpe potentiale, fordi vi taler enorme energimængder, siger Jakob Fredsted, der er Senior Vice President, Technology, i Danfoss Drives, der er eksperter i frekvensomformere og konvertere til at lede og styre strøm.

Det er målet at øge produktionen af grøn brint med to procent med den samme mængde energi. I sidste ende har projektpartnerne en ambition om at øge produktionen af grøn brint med to procent gennem teknologiforbedringer uden at anvende mere grøn energi i processen. 

Spalter vand til brint og ilt

Det kommende elektrolyseanlæg på SDU i Sønderborg vækker begejstring hos forskningskollegaerne på Aalborg Universitet, hvor man i flere år har forsket i at spalte vand til brint (elektrolyse). Det banebrydende i projektet er udviklingen af en mellemspændingskonverter, og med testopstillingen i Alsion får forskerne nu mulighed for at teste både konverter og elektrolyse i et fuldt integreret anlæg.

- For os er det virkelig en fantastisk mulighed for at fortsætte det arbejde, vi har udført i flere år. Tidligere kunne vi ikke øge spændingen, men det kan vi nu takket være nye halvledermaterialer, som vi drager fordel af i dette projekt. Det bliver fantastisk at se en mellemspændingskonverter i brug med en helt ny teknologi, siger professor i effektelektronik Stig Munk-Nielsen ved Aalborg Universitet.

Projektet er et af i alt 13 i Erhvervsfyrtårn Sydjylland med fokus på grøn energi og sektorkobling, som har modtaget samlet set 105 mio. kr. i midler fra EU.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11