23948sdkhjf

Sanktion: Forbud mod at forsikre tankskibe med russisk olie på vej

EU og Storbritannien er blevet enige om et forbud mod at forsikre de skibe, der transporterer russisk olie. Iagttagere er dog uenige om effekten af sanktionen.

Det lykkedes mandag EU-landene at forbyde to tredjedele af olieimporten fra Rusland. Det er en del af den sjette sanktionspakke mod Rusland efter landets invasion af Ukraine.

Det kan ikke overvurderes Leigh Hansson, advokatselskabet Reed Smith

Men sanktionspakken gemmer på endnu en bremse for Ruslands olieeksport, som har betydning for den internationale søfart.

EU og Storbritannien er nemlig blevet enige om et forbud mod at forsikre de tankskibe, der transporterer den russiske olie, uanset hvor tankskibene hører hjemme eller sejler til.

Rusland eksporterer meget olie, delvis i rørledninger og delvis med olieskibe. Når sådan et olieskib sejler afsted, skal det forsikres, da olien om bord er meget værd. Hvis der for eksempel sker et udslip, bliver det meget dyrt, påpeger Jens Nærvig Pedersen, senioranalytiker i Danske Bank over for dagbladet Politiken.

De russiske skibe er langt hen ad vejen forsikret af internationale forsikringsselskaber og ikke af Rusland selv. Når EU og Storbritannien forbyder forsikringen af olieskibene, bliver det sværere for Rusland at sælge olien uden for EU. Så skal de lande, som vil købe olien, nemlig selv være villige til at bære risikoen, forklarer han.

Energisanktionerne har en seks-otte måneders indfasningstid. Det giver Vesten noget tid til at forberede sig og finde andre muligheder for at købe olie. Ligeledes kan russerne bruge de næste seks måneder på at finde andre til at aftage olie og i øvrigt fortsætte med at sælge. Det gør sanktionen mindre kraftfuld, mener Jens Nærvig Pedersen.

Effekt kan ikke overvurderes

Andre iagttagere er mindre forbeholdne over for effekten, som vurderes meget virkningsfuld.

- Det kan ikke overvurderes, hvor stor indvirkning EU og Storbritanniens forsikringsforbud kommer til at have, siger Leigh Hansson, partner i advokatselskabet Reed Smith, til Financial Times.

- Vi har set, hvor stor indvirkning et forsikringsforbud har haft på iransk olie for et årti siden, og det her kunne meget vel sende Rusland ned ad den samme vej, siger han.

Indholdet af den sjette sanktionspakke ventes offentliggjort i dag fredag 3. juni, skriver mediet Tradewinds.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.157