Rederier sætter fuld skrue mod et ”ja” i dag med venner og fjender

De danske rederiers brancheorganisationen har sat fuld blus under kedlerne for at skaffe et ”ja” til at afskaffe forsvarsforbeholdet ved dagens folkeafstemning.
Pas på vores søfarende – stem ja 1. juni Jacob Klasen, Danske Rederier, og Katarina Ammitzbøll, De Konservative
I de seneste dage har topfolk i brancheforeningen intensiveret formidlingen af "ja"-budskabet gennem en række læserbreve og debatindlæg i medierne samt via de sociale medier.
Flere af indlæggene er skrevet sammen med folketingspolitikere fra partierne Venstre og De Konservative, ligesom politikere selv er ude med indlæg, der anvender argumenter om at beskytte søfolk rundt om på verdenshavene i kampen for et ”ja”
Branchedirektør: ”Ja” både professionelt og personligt
Allerede i starten af maj meldte brancheforeningen Danske Rederiers adm. direktør Anne H. Steffensen meget tydeligt ud, at ”Danske Rederier vil af med forsvarsforbeholdet”, og i de seneste dage er budskabstrykket øget.
I Dagbladet Information gav Anne H. Steffensen sin både personlige og professionelle holdning til kende i et debatindlæg i mandags. Hun fremførte Danmarks muligheder for at indgå i fælles missioner for at bremse pirateri, og hun skrev:
”Det er barokt, at vi på grund af forbeholdet ikke engang har mulighed for at vælge til og fra og være med der, hvor det giver mening for os. Vi kan heller ikke være med til at bestemme, hvilke missioner EU skal gå efter i fremtiden. Det er skønne spildte muligheder.”

Flere debatindlæg med folketingspolitikere
Også Danske Rederiers vicedirektør Jacob Klasen var i mandags på banen i et debatindlæg sammen med folketingspolitiker Katarina Ammitzbøll fra De Konservative. Det var i Avisen Danmark, og her var overskriften klokkeklar: ”Pas på vores søfarende – stem ja 1. juni”.
I dag i Dagbladet Børsen skriver Anne H. Steffensen et læserbrev sammen med Venstre-politikeren Morten Løkkegaard med samme argument; muligheden for at kæmpe mod pirater.
” I et af verdens farligste farvande – Guineabugten ved Afrikas vestkyst – vil EU fremadrettet kunne spille en stor rolle i at lede en mission for at stoppe pirateriet. Hvis vi bliver en del af forsvarssamarbejdet, vil Danmark få mulighed for både at være med til at beslutte nye missioner og deltage,” skriver de og fortsætter:
”Danmark skal og bør selvfølgelig tage ansvar for vores egen og vores allieredes sikkerhed. Vi kan ikke tillade os at se passivt til, mens vi lader andre EU-lande forsvare danske skibe og søfolk – uden dansk hjælp.”
Venstres søfartsordfører opfordrer til ”ja”
Partiet Venstres søfartsordfører Maja Torp, der er medlem er Folketingets erhvervsudvalg, har også pirateri som hendes argument i et læserbrev i går i Nordsøposten, hvor hun klart anbefaler alle til at stemme "ja" til at fjerne forsvarsforbeholdet. Hun skriver:

”Og forsvarsforbeholdet forhindrer Danmark i at medvirke i at sikre sejlruter på verdenshavene, som danske skibe er afhængige af. Blandt andet når der skal dæmmes effektivt op for de pirater, der tyranniserer skibsfarten i farvandene omkring Afrika og mellem Afrika og Asien.”
Maja Torp slutter sit indlæg med dette argument om at tage ansvar:
” Danmark er blevet rigt af at handle med resten af verden. Fragte varer rundt på verdenshavene. Og selvfølgelig skal Danmark tage del i ansvaret for at sikre vores søfarts sikkerhed, mens de arbejder på verdenshavene. Det er på tide, vi fjerner det forsvarsforbehold og tager del i kampen for friheden og sikkerheden i verden på linje med vores naboer i Norden og Europa.”
Også ”ja” sammen med fagbevægelsen
Det er ikke kun folketingspolitikere, som rederierne har fundet sammen med i denne anledning, men også fagbevægelsen.
I et læserbrev i Fyens Stiftstidende i søndags skrev Anne H. Steffensen sammen med Claus Jensen, der er formand for Dansk Metal. Hvor de ofte er uenige om løn og arbejdsvilkår, så var der ingen tvivl her, som de skrev:
”Som repræsentanter for arbejdsgivere og arbejdstagere har vi taget en del boksekampe, og bølgerne går ofte højt, når vi skal nå til enighed om aftaler, alle kan være tilfredse med. Men selvom vi ofte står i hvert vores ringhjørne, står vi nu sammen i midten af bokseringen og danner fælles front i en sag, vi er fuldstændige enige om. Danmark bør stemple fuldt og helt ind i EU’s forsvarssamarbejde, og et ’ja’ til afskaffelse af forsvarsforbeholdet 1. juni er den rigtige kurs for Danmark.”