Forurener som 110.000 biler - Men i 2040 skal det være slut
Bugserrederiet Svitzer lover CO2-neutral drift i 2040.
Det meddeler rederiet tirsdag.
Allerede i 2030 skal CO2-udledningen fra flåden på mere end 400 fartøjer være reduceret med 50 pct. sammenlignet med 2020-niveauet, hvor man kunne registrere en udledning på 280.000 tons CO2 - det svarer til udledningen fra 110.000 personbiler.
Dermed overtager slæbebådsgiganten klimaambitionerne fra sin ejer, containergiganten A.P. Møller-Mærsk, der som bekendt også har lovet offentligheden, at rederiets containerskibe vil operere CO2-neutralt i 2040.
Ifølge CEO Kasper Nilaus, er der ikke nogen enkel vej til at indfri ambitionerne.
- Det bliver et kæmpe bjerg at bestige. Vi ønsker med dette skridt at tage lederskab i vores branche og forpligte os til, at det må og skal lykkes. Men hvis vi skal i mål, kræver det, at havne, slæbebådsoperatører og kunderne alle sammen arbejder sammen om at få det til at lykkes, siger Kasper Nilaus.
Eksisterende flåde
Selv om Svitzer nu deler klimaambition med sin ejer, A.P. Møller-Mærsk, kan det ifølge Kasper Nilaus ikke lade sig gøre 'blot' at kopiere klimastrategien fra containergiganten.
- Det er en kompleks opgave, fordi vores skibe er små og indgår i et kompliceret operationsmønster, siger Kasper Nilaus.
Han påpeger samtidig, at rederiet ikke 'bare' kan nybygge sig til at indfri ambitionerne.
- Hvis vi skulle basere vores klimastrategi på en komplet udskiftning af flåden frem mod 2040 skulle vi bygge mellem 20 og 30 nye slæbebåde hvert år. Det er ikke realistisk. Derfor kommer vi til at dreje på SAMTLIGE håndtag for at komme i mål, forklarer Kasper Nilaus.
Hos A.P. Møller-Mærsk har man forpligtet sig til i fremtiden kun at bestille nye skibe med såkaldt dual fuel-teknologi, der gør det muligt at sejle på potentielt CO2-neutrale brændstoffer som methanol eller ammoniak, men samtidig slå over på traditionel fuel, hvis der ikke er grønt brændstof på markedet i tilstrækkelige mængder.
Ikke en farbar vej
Men dette er heller ikke en farbar vej, ifølge CEO Kasper Nilaus.
For i modsætning til i containerindustrien er det endnu ikke muligt at bygge en slæbebåd, der kan sættes i drift på f.eks. metanol.
Det er en kompleks opgave, fordi vores skibe er små og indgår i et kompliceret operationsmønster Kasper Nilaus, CEO, Svitzer
- Vi har ganske enkelt ikke de teknologiske muligheder for at bygge en slæbebåd med dual fuel-teknologi. Derfor er det vores plan fortsat - i hvert fald i de kommende 6 til 12 måneder - at bestille slæbebåde med konventionelt maskineri fra værfterne.
Kasper Nilaus fortsætter:
- Men vi satser på, at det på den korte bane bliver muligt at indsluse biobrændstoffer i den eksisterende flåde, så vi ad den vej kan høste CO2-reduktioner selv med konventionelt maskineri.
Det vil være en bred buket at værktøjer, som nu skal tages i brug: De operationelle adfærdsmønstre skal ændres ude på selve skibene for at høste CO2-besparelser ligesom rederiet vil satse på at sluse nye, grønne brændstoffer ind i operationen.
Store projekter
Herudover er rederiet involveret i adskillige udviklingsprojekter:
Svitzer er f.eks. involveret et pilotprojekt, der skal konvertere hele Medway-flåden (London-området) på 10 bugserbåde til biofueldrift.
Udskiftning af marinegasolie med det CO2-neutrale biobrændstof gør det muligt for Svitzer at tilbyde et nyt grønt kommercielt produkt - Ecotow - til sine kunder, der muliggør en 90 pct. CO2-reduktion i de såkaldte Scope 3-emissioner i deres bugseringsoperationer.
Samtidig samarbejder Svitzer med den canadiske designer af bugserbåde Robert Allan, om udviklingen af en brændselscelledrevet bugserbåd, der drives på metanol og er målrettet havneoperationer.
Designet, den potentielt CO2-neutralt-drevne bugserbåd skal baseres på, er det såkaldte Transverse Tug-design. Det forbedrer bl.a. fartøjets styreevne i forhold til andre fartøjer med samme kompakte dimensioner.