23948sdkhjf

"Skete der lige det?" Alternativ til at dumpe slam kan forsinke Lynetteholm et år

Slam fra Lynettehom kan muligvis ende med at blive dumpet på selve Lynettehom-halvøen. Men det vil forsinke anlægsprojektet med et år

Det har vakt stor kritik fra kommuner, miljøorganisationer og svenske miljøministre, at slam fra havbunden ved Lynetteholm er blevet dumpet i Køge Bugt. 

Men nu ligger et alternativ til den såkaldte klapning klar.

Et alternativ, som dog vil udskyde anlægget af den enorme halvø med et helt år, og som formentlig også vil fordyre projektet.

Det oplyste transportminister Trine Bramsen (S) på et åbent samråd om det enorme anlægsprojekt ud for København.

- Såfremt at forligskredsen træffer beslutning om, at skifte klapning ud med et alternativ, så vil projektet blive skubbet, sagde hun.

Forligskredsen er torsdag morgen blevet orienteret om den ny metode, oplyste ministeren, men præcis, hvad den går ud på, ville hun ikke oplyse på samrådet. 

Altså skete der lige det? At anlæggelsen af Lynettehom de facto er sat på pause et år? Torsten Gejl, politisk ordfører i Alternativet

Både Ritzau og B.T. har erfaret, at planerne angiveligt går på at deponere slammet på selve Lynetteholm i stedet.

Nuværende arbejder pauses ikke

Ministerens udmelding vakte overraskelse hos nogle af de ordførere, der stillede spørgsmål på samrådet.

- Altså skete der lige det? At anlæggelsen af Lynettehom de facto er sat på pause et år? udbrød Alternativets Torsten Gejl, der ikke er del af forligskredsen, og som har været kritisk over for anlægget af hele projektet.

Nej, var svaret. Ministeren måtte gøre klart, at det igangværende arbejde i projektets fase 1 vil fortsætte. Det er derimod den kommende fase 2, som vil blive skubbet.

Fase 1 omhandler blandt andet at inddæmme en mindre perimeter i form af stendiger i det sydligste hjørne af den kommende halvø. Fase 2 går på at anlægge omridset af langt den største del af den kommende halvø. Anlægsarbejder, der efter planen skulle gå i gang i slutningen af 2022.

Det er Aarsleff og Munck Havne & Anlæg, der står for anlægsarbejderne i fase 1, som har været i gang siden første spadestik 17. januar. Arbejder, som altså ikke vil blive sat på hold.

Forventer ikke klapning 

Transportminister Trine Bramsen (S) har tidligere oven på bred kritik af klapning i Køge Bugt sagt, at hun ikke længere forventer, at metoden skal fortsætte.

Det er dog nu op til partierne i forligskredsen at beslutte, hvorvidt de vil træde på bremsen for klapningen og sætte gang i den alternative metode.

Klapningen i Køge Bugt er i forvejen indstillet for nu, da der kun dumpes slam i vinterhalvåret, mens der er pause fra marts til efteråret. 

I forbindelse med anlægget af Lynetteholm, skal der fjernes 2,5 mio. tons slam i omridset af Lynetteholm. Det skal sikre, at de barrierer, som anlægges, kan stå ordentligt fast.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.11