23948sdkhjf

To fejl fra kaptajnen kæntrede bilskib - gav skader for 1,2 mia. kr.

Flere menneskelige fejl var skyld i, at et biltransportskib med 4.100 biler ombord kæntrede og forulykkede kort efter afsejling ud for USA’s østkyst med skader for over en milliard kroner og hårdt kvæstede besætningsmedlemmer til følge.

Det konkluderer den amerikanske myndighed National Transportation Safety Board (NTSB) ifølge mediet TradeWinds.

Bilskibet ’Golden Ray’, der har kapacitet til 7.700 biler og er bygget i 2017, endte på siden den 8. september 2019, efter skibet foretog et 68 graders sving til styrbord, hvorunder det krængede hurtigt og kraftigt til bagbord til en hældning på 60 grader. Skibet tog under krængningen vand ind gennem to døre, der skulle være vandtætte, men som ikke var lukket.

Kæntringen skete mindre end 40 minutter efter udsejlingen fra havnen i Brunswick, og det på trods af, at både lodsen og besætningen forsøgte at rette skibet op, mens det svingede. Derefter gik skibet på grund.

Kæntringen udviklede sig dramatisk, da det indstrømmende vand betød, at fire besætningsmedlemmer i maskinrummet blev fanget der i 40 timer.

Skibet øvrige 19 besætningsmedlemmer samt lodsen blev reddet kort efter kæntringen. To af besætningsmedlemmerne blev alvorligt kvæstet.

NTSB fastslår, at den sandsynlige årsag til kæntringen var en fejl af kaptajnen, som ikke fik indtastet ballastmængder i skibets stabilitetsberegningsprogram. Det førte til en fejlagtig forståelse af fartøjets stabilitet, hedder det i rapporten.

Skibet havde utilstrækkelig opretningsevne til at modvirke de kræfter, der blev udviklet under svinget.

Situationen blev drastisk forværret af, at to vandtætte døre stod åbne. Det er fastslået, at dørene var åbne i hele to timer inden ulykken, og derfor kunne vandet strømme ind umiddelbart efter kæntringen.

Ingen på kommandobroen sikrede sig inden afgang, at døren var lukkede, fastslår NTSB.

Skaderne på ’Golden Ray’ og bilerne ombord er opgjort til over 200 millioner dollar, hvilket svarer til 1,26 milliard kroner.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125