23948sdkhjf

'Georg Stage' lægger grøn lort: "Det kan vi bruges til"

Nyt miljøvenligt toiletsystem blev afprøvet på skoleskib. Nu kan det bruges på større skibe. Brug os til den slags, opfordrer direktør til regeringen og Folketingets øvrige partier.

I 2019 fik Skoleskibet Georg Stage installeret et nyt miljøvenligt system til toiletter og spildevand. Det var en prototype udviklet af det danske firma Gertsen & Olufsen A/S, der har hjemme i Allerød. Virksomheden kan nu implementere modellen på andre fartøjer og offshoreinstallationer og har allerede indsat den på et større skib. 

Det meddeler Stiftelsen Georg Stages Minde med direkte henvisning til, at regeringen atter i år lægger op til besparelser, så skoleskibet kun kan drage på et årligt tiogt. 

- Det er præcis det, der er Georg Stages styrke. Vi er ikke store nok til at løse problemerne alene, men vi har nogle helt særlige muligheder og kompetencer, som gør, at vi kan være med til at bane en vej for andre, siger direktør Asser Amdisen fra Stiftelsen Georg Stages Minde.

- Regeringen vil have erhvervsskolerne med i den grønne omstilling, så det ville være smart, hvis de prioriterede os, som allerede er der, understreger han og kommer med en finurlig bemærkning: "Vi har endda sejlet med vindkraft siden 1882".

Men tilbage til toilettet.

Før tømte man ofte toiletvand direkte ud i havet, hvad der belaster havmiljøet. Det nye anlæg virker ved, at spildevandet nedbrydes biologisk med forskellige bakteriekulturer, hvorefter man kan skille sig af med det, uden at forurene.

Modellen virker ved at integrere det nye anlæg i skibenes eksisterende tanke, hvad der sparer plads ombord. Spildevandet ultrafiltreres, så ingen uønskede partikler eller E. coli bakterier slipper med ud.  

Anlægget er typegodkendt og lever op til kravene fra IMO / MARPOL Annex IV, meddeler stiftelsen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.188