23948sdkhjf

Nyt søfartsmuseum nærmer sig i Kalundborg: ”Folk er helt vilde med det”

Poul Henrik Blasen Nielsen har gennem livet været en ivrig samler af objekter fra søfartens verden. Han vil udstille genstandene sammen med et ambitiøst hold af frivillige på et nyt museum i Kalundborg. Det skal være moderne med livlige udstillinger og spændende foredrag.

- Kalundborgenserne er helt vilde med, at vi har tænkt os at starte det op. Vi har lige været på gaden med en udstilling for at føre os lidt frem, og folk er meget interesseret.

Det siger Poul Henrik Blasen Nielsen om den opbakning, han møder til Kalundborg Søfartsmuseum. Han er en af initiativtagerne til projektet, som stadig er i sin opstart. Der er endnu ikke blevet fundet en adresse til museet, men der er blevet indsamlet en masse udstillingsgenstande at vise frem.

For det er nemlig Poul Henrik Blasen Nielsen selv, som bidrager med en stor del af det.

- Mine børn vil jo ikke have det, siger han med et smil.

- Det er min egen private samling, som fylder en stor del af det nu. Jeg ved, hvor meget glæde jeg har haft af det, og jeg kan se, at andre også får den glæde.

Poul Henrik Blasen Nielsen har fisket i sine unge dage, men har på sine sene arbejdsår været antikvitetshandler og er stødt på mange spændende fund fra den maritime verden.

- Jeg har solgt meget, men jeg har også gemt meget. Det kan vi kun være glade for i dag jo, siger han.

Initiativtageren er dog ikke meget for at fortælle om sit eget bidrag til det kommende museum. Det kan han ikke lide at fortælle om, og han ser det som lige så vigtigt, når andre donerer en gammel søfartsbog eller andet.

Historien går tilbage til vikingetiden

Kalundborg Søfartsmuseum vil både fortælle om søfart i al almindelighed, men vil også have et særligt fokus på, hvad der foregår og har foregået på havnene i Kalundborg.

- Historien går jo helt tilbage til vikingetiden. Der har altid været havn her, skibstrafikken har været livlig, og der er mange beretninger, som vi prøver at grave frem, siger Poul Henrik Blasen Nielsen.

Kalundborg Søfartsmuseum vil gerne holde sig til at fortælle historien om, hvad der er foregået de sidste 200 år. Men der er også nok at fortælle om fra den periode.

- Bedsteforældre her i byen kan fortælle en masse historier. Alle har arbejdet eller haft noget med havnen at gøre. Kalundborg Havn har skabt Kalundborg, og i dag er det også havnen, der brødføder det hele. Industrien har lagt sig rundt om med Novo Nordisk, Statoil og Assens Værket, siger Poul Henrik Blasen Nielsen.

Skibsmodeller, malerier, plancher og lydoptagelser vil indgå i udstillingen. Det er mere traditionelle museumsgenstande, men Kalundborg Søfartsmuseum vil også forsøge at være anderledes.

Modelskib på tre meter

For at opfylde den ambition har de flere idéer, og der er allerede blevet iværksat nogle tiltag, der kan gøre det til et moderne museum. Det tre meter lange modelskib Bremen er blevet indkøbt på en auktion, og de besøgende kan opleve motorens lyd.

- Der er en håndbygget dampmaskine med to dampturbiner, som både kan skabe lys og strøm. Men vi venter med at forsøge at starte den, da vi skal have nogle folk ind og hjælpe, som har forstand på det. Det er jo livsfarligt, hvis der sker noget med pakningerne, og den eksploderer. Særligt når det er så stor en model, siger Poul Henrik Blasen Nielsen.

Skibet blev sænket under 2. verdenskrig i Hamborg, da en dækarbejder kom til at starte en ild.

Et af de innovative tiltag kommer også til at være en skibssimulator, så børn og unge får et indblik i, hvad det vil sige at styre et skib. Men det kommer til at vente lidt, da det er en bekostelig investering.

Kalundborg Søfartsmuseum er lige nu ved at samle midler ind. De opfordrer folk til at blive medlem af den nyoprettede forening. Det gør de også ved en række åbent hus-arrangementer i løbet af september i nogle lokaler, som foreningen har lejet.

Kigger på otte millioner dyr bygning

Her kan folk få et indblik i, hvordan museet kommer til at se ud, da foreningen har lejet 300 kvadratmeter til at vise udstillingsgenstandene frem. Her kan man også se træbjælker fra skibet Prins Christian ved Slaget på Reden.

Poul Henrik Blasen Nielsen vil endnu ikke fortælle så meget om, hvordan det går med at anskaffe sig en adresse. Men det er tæt på.

- Vi er ved at kigge på en bygning, som er i prisklassen på otte millioner. Det er lidt dyrt, men hvis vi kan få hjælp fra en række fonde, så hjælper det på det. Vi har en positiv bestyrelse, der ser lyst på det, siger han og tilføjer, at en placering på havnen er vigtig for dem.

Der er umiddelbart store ambitioner, og det er der også for, hvad der skal foregå på museet. Håbet er, at man kan lave undervisning for børn og unge, og så vil man også med jævne mellemrum arrangere foredrag med interessante oplæg.

Poul Henrik Blasen Nielsen er gået ind i projektet med stor ildhu sammen med de søfartsglade frivillige. Han har et stort engagement for det maritime, og det er for svært for ham at snævre ind, hvad der tænder interessen.

- Det er det hele – også udviklingen. Når man sidder og kigger på jeres sidste forside med, at en stor offshore-virksomhed skifter kurs. Det er vildt spændende. Det er også interessant at følge, hvordan man bygger havvindmøller, og hvordan kuttere udvikler sig. Man ser også flere uddannelser indenfor den maritime verden. Det er det hele, som trækker i mig. Om det er en ubåd eller skoleskibet Danmark, siger han.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094