23948sdkhjf

Kipper med flaget for 85 ekstra millioner til mere grønne færger

Skibsfarten og den maritime industri får 85 millioner ekstra til at gøre danske indenrigsfærger mere klimavenlige.

Det sker efter fredagens aftale mellem regeringen, Venstre, DF, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet om, hvordan Grøn Transportpulje I skal udmøntes.

Puljen på i alt 475 mio. kr. skal bruges på investeringer i grønne indenrigsfærger, udbredelse af ladestandere til elbiler, udrulning af grøn tank- og ladeinfrastruktur til erhvervstransporten samt omstilling af den tunge vejgodstransport via tilskud til grønne lastbiler.

Til det maritime afsættes 85 mio. kr., som kommer oveni de midler, der tidligere på året blev afsat til grøn omstilling af indenrigsfærgerne – henholdsvis 150 og 50 mio. kr. i 2021 og 2022.

Medfinansieringen følger vilkårene for udmøntningen af pulje til grøn transport fra aftale om stimuli og grøn genopretning, skriver brancheforeningen Danske Maritime og forklarer, at  tilskuddet omfatter følgende:

  • 20 pct. af kommunernes og de kommercielle færgeoperatørers ekstra investeringsudgifter for den del, der overstiger investeringsomfanget ved en tilsvarende dieselfærge.
  • 15 pct. i tilskud af den øvrige del af investeringen.
  • 25 pct. i tilskud til retrofit.

I den maritime industri har man afventet den politiske udmøntning og ser nu frem til den videre dialog med kommuner og færgerederier, lyder det i en meddelelse.

- Det er glædeligt for landets kommuner, at nu også denne pulje til grøn omstilling udmøntes. Vi har i jo alt 66 indenrigsfærger. En del af dem har over 40 år på bagen, og siden da er der jo sket store teknologiske fremskridt til gavn for både den grønne omstilling og driftsomkostningerne. Så en del af færgerne bør skiftes ud, og andre bør have en kraftig opgradering. Det ser vi frem til at bistå med i den maritime industri – til glæde for alle dem der benytter færgerne og for naturen, siger Jenny N Braat, adm. direktør i Danske Maritime.

Fra rederierne lyder det ifølge en meddelelse, at puljen er helt nødvendig og meget velkommen.

- Selvom færgerne allerede har drejet ind på en grøn kurs, så er det stadig på mange måder ukendt farvand, vi begiver os ud i. Det er derfor meget positivt, at et bredt flertal med dagens aftale finder ekstra penge, der kan sætte turbo på at omstille færgerne til en grønnere fremtid, siger Jacob K. Clasen, viceadm. direktør i Danske Rederier

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.158