23948sdkhjf

Medie: Dan-Bunkering betalte postkasse-selskab i sag om jetbrændstof til Syrien

| Af Johannes Hartkopf-Mikkelsen | Tip redaktionen om en historie

Nye oplysninger viser, at Dan-Bunkering hjalp russisk militær med betalinger, der skulle sløre sanktionsbrud, vurderer eksperter

En betaling fra Dan-Bunkering på 20 mio. kroner til et canadisk postkassefirma med tætte forbindelser til russere i Moskva, gennemført på anmodning fra russisk militær.

Det er kernen i de nye oplysninger, som DR nu afslører i sagen om leverancer af jetbrændstof til brug i Syrien.

Her er den fynske virksomhed Dan-Bunkering og ejerselskabet Bunker Holding sigtet for at have leveret jetbrændstof i strid med EU-sanktioner fra 2015 til 2017.

Og mens sagen hidtil har handlet om leverancer af brændstof, så viser nye oplysninger ifølge flere eksperter, at Dan-Bunkering også har hjulpet russisk militær med at lave betalinger, der skulle sløre sanktionsbrud.

- Det må jo være et relativt godt indicium på, at man rent faktisk har villet det her. For man har stillet op der, hvor det ikke handlede om at få jetbrændstof fra A til B, men hvor det også handlede om at få pengene til at flyde i de rigtige retninger, siger Lars Krull, der er finansekspert og seniorrådgiver ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet.

Læs også: Bunker Holding udfordrer Monjasa i Vestafrika

Også erhvervsjuridisk ekspert Jakob Dedenroth Bernhoft hæfter sig ved de nye oplysninger.

- Det danske selskab har jo egentlig ikke nogen særlig rolle at spille her. De bliver sådan en skal, der lige bliver skudt ind og er med til at sløre handlen, siger Jakob Dedenroth Bernhoft, der er direktør i rådgivningsvirksomheden Revisorjura.

Unødvendige pengespor

Ifølge oplysningerne overførte Dan-Bunkering i januar 2017 omkring 20 mio. kroner til firmaet Arcane Product Trading. Det var russisk militær, der havde bedt Dan-Bunkering købe og betale Arcane Product Trading for jetbrændstoffet. Efterfølgende hjalp Dan-Bunkering med at omlaste de knap 5.000 ton jetbrændstof til et russisk tankskib i Middelhavet, som herefter sejlede det videre til Syrien.

Oplysningerne fremgår af amerikanske retsdokumenter, som DR har sammenholdt med centrale kilder, fortrolige oplysninger hos myndigheder og oplysninger om skibes sejladser.

Læs også: Bunker One åbner kontor i New Orleans

Finansekspert Lars Krull undrer sig over, at det russiske militær beder Dan-Bunkering om at betale Arcane Product Trading for jetbrændstof, som militæret selv ønsker at købe.

- Der er nogle pengespor, som i virkeligheden forekommer unødvendige, hvis det var en helt legal transaktion til en legal destination, siger Lars Krull.

Erhvervsjuridisk ekspert Jakob Dedenroth Bernhoft er enig.

- Hvis jeg var Dan-Bunkering, ville jeg nok have undersøgt ganske nøje, hvordan det her egentlig hænger sammen. Hvem er ens samhandelspartnere? Hvorfor går transaktionerne, som de gør, spørger han.

Læs også: Topchef mistænkt i Dan-Bunkering-sag

Kun en postkasse på adressen

Jetbrændstof bliver handlet i dollars, og USA har ligesom EU forbudt handler med jetbrændstof til Syrien. Hvis banker eller myndigheder har mistanke om, at der foregår ulovlige handler, kan de blokere betalingerne.

Det kan være baggrunden for, at det russiske militær ifølge sagens oplysninger beder Dan-Bunkering foretage købet, vurderer Jakob Dedenroth Bernhoft.

- Når vi ser alle de andre oplysninger, der ligger i sagen, så bliver det ret tydeligt, at russerne ikke bare kan gå ud og købe. For amerikanerne er i den grad opmærksomme på, hvad der sker, siger han.

DR har undersøgt, hvad der gemmer sig bag Arcane Product Trading, som oversat til dansk betyder ”Hemmelige Produkthandler”. En gennemgang af erhvervsregistre viser, at firmaet har adresse i fire lande i tre verdensdele. Betalingen på omkring 20 mio. kroner gik ifølge sagens oplysninger til en afdeling af virksomheden i Canada. DR har opsøgt adressen, som ligger i et område med kontorhoteller i udkanten af millionbyen Quebec. Her fortæller receptionisten i bygningen, at Arcane Product Tradings nøjagtige adresse er en postkasse, hvor der også er registreret snesevis af andre virksomheder.

Læs også: Regeringen vil have sanktionsenhed i EU efter Dan-Bunkering-sag

Oplysninger fra erhvervsregistre viser, at Arcane Product Tradings canadiske afdeling er ene-ejet af en anden afdeling af firmaet, som ligger i Dubai. Her er en russisk direktør, som på sociale medier oplyser, at han er bosat i Moskva og arbejder i en af Arcane Product Trading i Moskva. Og mens der ikke er spor af ansatte hverken i Canada, i Dubai eller på Cypern, hvor virksomheden også har adresse, så oplyser flere russere på sociale medier, at de bor i Rusland og arbejder hos Arcane Product Trading.

- Hvis vi siddet og set udenlandske film, så ville vi jo nok have sagt, at det her er et russisk cover-up. Det er et selskab etableret af russere, drevet af russere og arbejder for russiske interesser, siger finanseksperten Lars Krull fra Aalborg Universitet.

Ikke anklaget i USA

Justitsminister Nick Hækkerup oplyser i en skriftlig kommentar til DR, at han forventer, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet undersøger de nye oplysninger om Dan-Bunkerings betalinger.

- Jeg forventer, at SØIK er opmærksom på alle relevante aspekter af denne sag. Det gælder selvfølgelig også, hvis der skulle være elementer, der ikke tidligere har været fremme i offentligheden, lyder det fra justitsministeren.

Læs også: Bagmandspolitiet ransager Dan-Bunkering i Middelfart

Ifølge anklagemyndigheden i USA begyndte russisk militær allerede i januar 2016, altså et år forud for transaktionen med Arcane Product Trading, at bruge virksomheder som Dan-Bunkering til at gennemføre betalinger i dollars for at omgå sanktioner og skaffe jetbrændstof til brug i krigen i Syrien.

Dan-Bunkering er ikke anklaget i den amerikanske sag og har tidligere oplyst til DR, at de har samarbejdet med myndighederne i USA.

DR har gennem flere dage har haft en dialog med virksomhedens advokat om de nye oplysninger, men Dan-Bunkering har ikke forholdt sig til den konkrete kritik, som nu bliver bragt frem. I en mail til DR har Dan-Bunkerings advokat skrevet, at ”transaktionerne er helt sædvanlige”.

Dan-Bunkering har flere gange afvist at have brudt nogen sanktioner. Og da sigtelsen mod den administrerende direktør for ejerselskabet Bunker Holding, Keld Demant, kom frem i sidste uge, skrev han i en pressemeddelelse, at ”otte danske myndigheder, der har undersøgt sagen, har d.d. ikke fundet handler, der strider mod nogle sanktioner.”

Ifølge direktøren har de amerikanske myndigheder i deres undersøgelser af brændstofleverancer til Syrien renset Dan-Bunkering for mistanke, og han forventer, at de danske myndigheder når frem til samme resultat.

Ingen er tiltalt i sagen i Danmark.

Arcane Product Trading afviser i en mail til DR at have været involveret i noget ulovligt.

Læs også: Topchef mistænkt i Dan-Bunkering-sag

Hold dig opdateret med Søfart
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Forsvarskommandoen hæver sikringsniveau i Guinea-bugten

Efter flere alvorlige piratangreb på handelsskibe i Guinea-bugten hæver Forsvarskommandoen nu sikkerhedsniveauet niveau to

Plus

Fagbevægelsen gør status over en turbulent tid

Både Lederne Søfart, Metal Maritime og 3F Sømændene følger situationen med coronavirus-krisen nøje og bakker op om velvillighed til trepartsaftalerne

Værftsdirektør afviser fyringer trods aflyste ordre

Medie: Salg af Molslinjen sat i stå af corona-krise

Fem besætningsmedlemmer har corona på Mærsk-skib

Nyhedsbrev

8.579 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Plus

Sandsugere døjer med ny DIS-lov

Sømandsfradraget bortfalder ved kystnære aktiviteter. Dermed stiller Skatteministeriet danske sandsugerselskaber dårligere i forhold til udenlandske konkurrenter i andre europæiske lande, lyder det fra brancheorganisation

Online Avis Arkiv

Aarhus Havn giver henstand til trængte virksomheder

MAN Energy Solutions styrker finsk tilstedeværelse

Der er dualfuel firetaktere fra MAN Energy Solutions på vej til to store nybygningsprojekter med ro/pax-færger i Finland

Plus

Fremtidens Oslo-færge kan droppe bildækket og den skal måske sejle på hydrogen

Usikkerhed om fremtidens miljøkrav i København og Oslo gør det ekstremt kompliceret for DFDS at træffe beslutning om nye skibe til den ikoniske færgerute. DFDS-direktør Peder Gellert forudser store forandringer

Plus

Danske shipping-aktier sendt til tælling

For to af de store danske shippingaktiers vedkommende skal man helt tilbage til 00’erne for at finde lige så lave kurser som i dag. Det er ikke rationelt, lyder det fra analytiker

Her er skibet, du IKKE får set

Besøget fra det atomdrevne franske hangarskib Charles de Gaulle blev ramt af corona-krisen og lagde i går ikke til kaj i Aarhus. Men du skal ikke snydes...

Marpro ansætter ny rekrutteringspartner

Korsør Havn vil flytte nord for Storebæltsbroen

Ønsket om at etablere en helt ny erhvervshavn bliver mødt med krav om mere konkrete planer

Godsmængden falder i danske havne

Nye tal fra Danske Havne og Danmarks Statistik viser et generelt fald i godsmængden i 17 af Danmarks største danske havne over de seneste år. "En rigtig trist udvikling," siger branchechef

Kæmpe interesse for digitalt møde om eksport under corona

Ny rapport: Skibsfarten skaber størst værdi

Landsret afviser erstatning på 800 millioner i OW Bunker-sagen

Krise i CMA CGM kan give nyt opkøb til DSV

Nu kan grænsependlere atter komme med Rømø-Sild

Plus

Exilators partikelfilter endelig solgt til et dansk skib

Blot et enkelt dansk skib er blandt iværksættervirksomheden Exilators liste på 25 købere af et partikelfilter, der fjerner livsfarlig mikroskopisk sod fra udstødningsrøg. Frustrerende, synes ejeren

Plus

Frederikshavn-Oslo var i højrisikogruppen

ANALYSE: Stena Line har været hårdt udfordret af konkurrenter både i Oslo og i Nordjylland siden midt-nullerne, så den permanente lukning af Oslo-ruten var ventet

1

Korslagte arme på broen gavner ikke kvinder

Danske Rederier er i gang med en historisk indsats for at få flere kvinder til at kigge mod shipping. Indsatsen har fået stor opbakning af branchen. Men vi gør det ikke for vores blå øjnes skyld - vi gør det for Det Blå Danmark

Niels Smedegaard til DSV

Plus

Danske fendere eksporteres i stor stil

95 procent af Dan Hill Plasts produktion ender i udlandet - især takket være virksomhedens eget produkt, Dan-Fender

Maersk bekræfter: Flere søfolk på containerskib er smittede med coronavirus

Nordiske Medier går stærkt frem og lancerer nyt nichemedie målrettet kommuner

Ny kulturhistorisk inspektør til Fiskeri- og Søfartsmuseet

Plus

DEBAT: Ligestilling til søs - er det lidt af et blålys?

Mistanke om coronavirus på Maersk-skib

4.690 virksomheder har søgt lønkompensation på et døgn

Pressede virksomhedsejere lægger hjemmeside ned

Storaktionær langer ud efter Mærsk-formandens honorar

Monjasa udpeger adm. direktør for Europa

Hempel-chef navigerer hurtigt i rørte vande

Grænselukning er sten i skoen for Fayard

Corona: Dansk shipping-boss kritiserer forhold for besætningsskift

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Telefonerne er åbne og vores serviceteknikere er klar!

Ubro SystemPac holder produktionen igang

Er du blevet opsagt?

BUTTERFLYVENTILER - til et hvert formål

Summit præsenterer Vejrstationer til den danske industri

Kapselblæsere fra Pedro Gil i høj kvalitet

CASE: Besøg på byggepladsen hos T.C. Anlæg i Odense

Skal vi linke op på LinkedIn?

Har I styr på virksomhedens IT-sikkerhed?

Modtager du vores nyhedsbrev?

Dokning: Forberedt på det uventede

ADCA Kondensatudladere

Rekordlavt antal arbejdsulykker i Ajos i 2019

Deltag i Konkurrencen - Vind månedens pakke med rundsling!

AutoCAD Grundlæggende

ABB tech supports sustainable future for Arctic shipping

Brugte kraner købes og sælges

STEMPELVENTIL – Hvad er fordelene?

70 år med Klingspor Kronenflex® skæreskiver

NOS A/S har surringer, der holder!

Undgå tunge manuelle løft med en vakuumhåndteringsløsning!

Ingeniørens trøst - Tip fra Siemens

Pakninger, som sidder lige i skabet!

Har du en reguleringsopgave?

NOS A/S Vi tilbyder kvalitets RHINO taljer

Send til en kollega

0.205