23948sdkhjf

Danske Rederier holder vejret med øjnene rettet mod Iran

Risk Intelligence opjusterer risiko i Hormuz, men nedtoner frygt for krig

USA's drab på den iranske generalmajor Qassem Soleimani har rettet de danske rederiers øjne mod situationen i Iran, oplyser brancheorganisationen Danske Rederier.

Mange danskflagede skibe sejler igennem Hormuz-strædet, hvor der tidligere har været konfrontation mellem USA og Iran, og derfor følger Danske Rederier "naturligvis" udviklingen i Iran, siger Maria Skipper Schwenn, organisationens direktør for sikkerhed, miljø og maritim forskning.

- Med 150-170 danskopererede skibe gennem Hormuz-strædet hver måned har passagen stor strategisk betydning for både dansk og international skibsfart, siger hun.

Hos efterretningsanalysefirmaet Risk Intelligence, som rådgiver blandt andet danske rederier om sikkerheden i konfliktområder, vurderes der at være en forøget risiko for danske rederier.

Kan stadig besejles

Den er dog ikke forøget til et niveau, hvor man ikke kan sejle i området. Det fortæller Hans Tino Hansen, adm. direktør i Risk Intelligence.

Læs også: Besætningsskift præger World Maritime Day

- Det er klart, at kommer vi i en situation, hvor det bliver til åben krig mellem USA og Iran, så er det nogle helt andre scenarier, vi arbejder med, siger han og fortsætter:

- Men der er vi ikke endnu, og sandsynligheden for det er heller ikke særligt stor.

Han opfordrer rederierne til at være ekstra agtpågivende og holde sig løbende ajour med situationen, sådan som det efterhånden har været længe i området.

Til efteråret skal et skib med op mod 155 ansatte i Forsvaret deltage i en europæisk mission i Hormuz-strædet. Her skal det håndhæve sikkerheden for skibe i internationalt farvand.

Missionen kommer efter et år med uroligheder i regionen. To tankskibe blev angrebet i Oman-bugten, og USA beskyldte Iran for at stå bag. Det har det iranske styre afvist.

Læs også: Krigsskibe skal beskytte britiske olietankere i Hormuz

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109