23948sdkhjf

Rapport beskylder "en stat" for at stå bag angreb på tankskibe i Fujairah

En ny rapport udarbejdet af Norge, USA og De Forenede Arabiske Emirater (FAE) peger på, at kun en stat kan være den skyldige i den sabotage, der blev udført på fire tankskibe ved Fujairah i Den Arabiske Golf den 12. maj. 

Rapporten er nu blevet fremlagt for FN's sikkerhedsråd. Her gentog repræsentanter fra Saudi-Arabien og USA ifølge CNN påstanden om, at Iran "næsten helt sikkert" står bag handlingen, der efterlod de fire tankskibe med større huller i skroget under havoverfladen. 

I rapporten er der dog ikke sat navn på, hvilken stat der kan stå bag. Iran har afvist forbindelser til angrebet, og på et uformelt møde om efterforskning i sikkerhedsrådet sagde ambassadøren fra FAE, at hun ikke beskylder Iran. 

De fire ramte skibe lå alle for anker, da de inden for en times tid blev ramt af eksplosioner. Et skib sejler under norsk flag, et andet under FAE-flag, og de to sidste hører hjemme i Saudi-Arabien. 

Det fremgår af et uddrag af rapporten, som er tilgængelig på Twitter, at særligt fem faktorer peger på, at en stat står bag:

  • Angrebene krævede efterretningskapacitet, eftersom skibene lader til at være nøje udvalgte iblandt næsten 200 fartøjer, der lå for anker ved Fujairah.
  • Angrebene har sandsynligvis krævet en positiv identifikation af de forudbestemte mål fra operatørerne. 
  • Angrebene har krævet trænede dykkere med stort kendskab til skibenes konstruktion, for at sprængstoffet kunne placeres med en sådan nøjagtighed, at de blev beskadigede uden at synke dem eller antænde lasten. 
  • Angrebene har krævet en høj grad af koordinering. Et af skibene var i den modsatte ende af ankerpladsen, da eksplosionerne fandt sted inden for en time. 
  • Angrebene har krævet en trænet operation af speedbåde med forståelse for det geografiske område og evne til at trænge ind på område og hente dem, der har placeret sprængstoffet, ud igen. 

Rapporten vil desuden blive overdraget til IMO.

Læs også: Mistanke om klæbeminer på norsk tankskib i Fujairah

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094