Rotterdams Havn tager skridt mod bæredygtig skibsfart med ammoniak-bunkring

Den 12. april gennemførte Rotterdams Havn med succes et pilotprojekt for bunkring af ammoniak mellem to fartøjer.
Det fremgår af en pressemeddelelse.
Projektet, der involverede overførsel af 800 kubikmeter flydende ammoniak ved -33 grader Celsius, tog omkring 25 timer og blev udført ved en ny kaj ved Maasvlakte 2 APM-terminalen.
Det oplyser Port of Rotterdam i en pressemeddelelse.
- For at forberede havnen ordentligt på at modtage og bunkre skibe, der bruger nye brændstoffer, vil der blive taget forskellige skridt for at sikre, at alle regulatoriske, sikkerheds-, infrastruktur- og forsyningsfaktorer er i orden, siger Bob van Bruggen fra Port of Rotterdam Authority.
Pilotprojektet markerer en betydelig fremgang i havnens beredskab til at håndtere ammoniak som bunkerbrændstof.
Det validerede havnens sikkerhedsrammer for ammoniak-bunkring og fastslog, at det er muligt at udføre dette sikkert og uden ammoniakudslip i havnen.
- Ammoniak har den fordel, at der ikke udledes CO2, når det forbrændes. Pilotprojektet brugte såkaldt grå ammoniak, som har de samme kemiske egenskaber som ren ammoniak.
Fremadrettet forventes ren ammoniak (lav CO2) at spille en nøglerolle i den storstilede dekarbonisering af skibsfarten, udtaler en talsperson fra havnen.
Med dette pilotprojekt har Rotterdams Havn hævet sit beredskabsniveau for ammoniak-bunkring til niveau 7, hvilket betyder, at alle sikkerhedsprocedurer er klar til at tillade bunkring på projektbasis. Dette er et afgørende skridt i forberedelsen til at modtage de første ammoniakdrevne skibe, som forventes at ankomme i 2026 eller 2027.
Projektet er en del af det europæiske MAGPIE-program, der samler forskellige havne, forskningsinstitutter, universiteter og virksomheder for at arbejde sammen om innovation og bæredygtighed i havnesektoren. Programmet har modtaget støtte fra EU's Horizon 2020 forsknings- og innovationsprogram