23948sdkhjf

Nordjyske værfter melder sig klar til at bygge nye krigsskibe – men påpeger særlig udfordring

Det vil blive en udfordring at finde den nødvendige arbejdskraft, lyder det fra både værfter og politikere 

Danmark vil investere op til 40 milliarder kroner i nye krigsskibe. Og de skal gerne bygges i Danmark.

Derfor besøgte forsvarsminister Troels Lund Poulsen torsdag Frederikshavn, hvor Orskov og MAN holder til med deres omkring 1600 medarbejdere. Værfterne vil gerne bygge de nye skibe til Søværnet, men har brug for hjælp.

Det fortæller Lars Fischer, direktør for Orskov Yard, til TV2 Nord.

- For år tilbage var Danmark en dygtig skibsbyggernation. Men i takt med den stigende konkurrence fra Asien har man i stor stil lukket nybygning ned i både Danmark og resten af Europa. Hvis de kommende skibe til Søværnet skal bygges her i landet, er vi nødt til at finde modeller, hvor staten er med til at løfte opgaven, siger Lars Fischer.

Både Orskov og MAN har med deres placering i Danmarks nordligste kommune udfordringer med at skaffe relevant arbejdskraft.

Det var på et pressemøde i slutningen af maj, at der blev præsenteret anbefalinger til, hvordan Danmark kan blive selvforsynende med krigsskibe. Danmark vil investere 40 mia. kr. i 55 nye krigsskibe. Det først skal gerne står klar i 2028, ifølge planen.

Politikere har fokus på problemet

Det har i lang tid været en kendsgerning, at det vil blive en udfordring at finde den nødvendige arbejdskraft. Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) fortalte da også på det føromtalte pressemøde, at flere personer skal uddannes til det maritime område.

- Det er klart, at vi har en opgave på uddannelsesområdet. Når der skal bygges skibe, så skal der også uddannes flere mennesker til det, og det er noget, vi skal arbejde på.

Det samme påpegede forsvarsminister Troels Lund Poulsen overfor TV2:

- Der er ikke noget quickfix her. Man skal gøre mange forskellige ting for at opbygge kapaciteten. At være mere uafhængig af andre og have større fleksibilitet, bliver afgørende. Ikke mindst i den situation, hvor vi ser ind i en fortsat aggression fra Rusland. Et er at producere, noget andet er at servicere og vedligeholde, siger han.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094