23948sdkhjf

Kommune siger ja til nye millionlån til fortsat drift af forgældet nordjysk havn

Byrådet i Frederikshavn godkendte onsdag lånegarantier for samlet 34,6 mio. kroner til Frederikshavns Havn - hvis gæld er vokset med mindst 200 mio. kroner på et år

Et flertal i byrådet i Frederikshavn Kommune sagde onsdag aften ja til to nye lånegarantier på i alt 34,6 mio. kr. til byens havn, der kæmper med en stor gæld og en likviditet presset så meget i bund, at havnen må låne til driften og afdrag på dens gæld på 1,7 mia. kr. 

Tilsagnet gælder dels lånegaranti på 14,6 mio. kr. til at dække udgifter i 2024 dels anden garanti på 20 mio. kr. til færdiggørelse af den dyre og tre år forsinkede olieterminal til Stena Oil. 

Der var dog ikke enighed i byrådet om de to kommunale lånegarantier.  Venstres fem medlemmer undlod at stemme begge gange, mens Jens Nygaard (DD) stemte imod de 14,6 mio. kr. til afholdte udgifter og løsgængeren Erik Kyed Trolle undlod at stemme.

Et krav fra Stena Oil

Ifølge Søfarts oplysninger er der tale om banklån, som kommunen direkte kautionerer for.

Søfart erfarer også, at lånet til yderligere arbejde på olieterminalen var et krav fra Stena Oil for at tage terminalen i brug, hvilket skete midt i januar i år.

Olieterminalen har ifølge TV2 Nord kostet havnen tæt ved en halv milliard kroner, langt over budgettet på 225 mio. kr. Samtidig er anlægget blevet tre år forsinket, hvilket har presset havnens likviditet i bund.

Ifølge Nordjyske forventes olieterminalen at indbringe havnen 36 mio. kr. årligt - en oplysning, som Søfart søger at få bekræftet. 

Kommunens nye kautioner kalder Frederikshavns borgmester, Birgit Hansen (S), for "nødvendige for at redde Frederikshavn Havn fra at blive en kommunal havn". Det siger hun til TV2 Nord.

Kan miste selvstyre 

Ifølge Havneloven mister en kommunal selvstyrehavn, der har haft underskud tre år i træk, sit selvstyre. Dette skete i 2022 for Hanstholm Havn, hvis gæld er på ca. 700 mio. kr.

I Frederikshavn er havnegælden ifølge Søfarts oplysninger en mia. kr. højere. Kun via regnskabstekniske øvelser med omlægning af renteswaps har havnen de senere år præsteret sorte tal på bundlinjen. 

En ny havnebestyrelse med tidl. departementschef Karsten Dybvad i spidsen har siden november sidste år sat sig for at vende situationen. 

Den 19. januar i år fyrede bestyrelsen hele havnens direktion, og Poul Knudsgaard er nu indsat som midlertidig havnedirektør. 

Læs også: Illusionen om gældsplaget havn bristet - "Situationen er kommet fuldstændig ud af kontrol"

Læs også: Havnedirektion fyret - bestyrelsen vil have helt ny ledelse

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095