Se billederne: Historisk fyrskib gør sin entre i Hvide Sande
Efter fire dage på søen er det historiske fyrskib 'Gedser Rev' vel ankommet til Hvide Sande. Her skal det på værftsophold hos Hvide Sande Ship Yard.
I morgenlyset og sprødt frostvejr stævnede "Gedser Rev" ud af Helsingør i mandags, 8. januar, og torsdag kunne borgerne i Hvide Sande altså se et stykke maritimt danmarkshistorie lægge til kaj.
Efter et større EU-udbud har det danske værft Hvide Sande Shipyard vundet opgaven med at restaurere skibet, og en slæbebåd tog kyndig hånd om at få 'Gedser Rev' ud af Helsingør Havn.
Turen på værft, hvor fartøjet skal restaureres er muliggjort af en fondsbevilling på knap 10 millioner kroner fra "A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal"
Skibet kom planmæssigt afsted, men skibets frivillige har holdt skarpt øje med vejrudsigten. Vejret skal nemlig være helt rigtigt, før det flydende stykke danmarkshistorie bliver sat på slæb, sejlet ud af Helsingør Havn og frem til Hvide Sande.
- Fyrskibet skal bugseres hele vejen fra Helsingør op over Skagen og ned til Hvide Sande. Derfor skal vejret være helt optimalt. Det er det nu med de stille dage uden vind”, fortæller formand for det frivillige laug omkring "Gedser Rev", Jens Broch.'
Fyrskib og redningsplanke
Fyrskibet "Gedser Rev" var redningsplanke for flygtninge fra DDR, der i begyndelsen af 1960’erne sejlede ud til skibet i hjemmebyggede kajakker eller både i håb om at blive reddet i land til et liv i frihed i vesten.
De sidste fem år har frivillige arbejdet med at restaurere fyrskibet, men det mere end 100 år gamle skib har brug for at få udskiftet dele af træværket for at sikre kulturarven.
I dag ligger fyrskibet i Historisk Havn i Helsingør ved M/S Museet for Søfart, men var i mange år et vartegn i Nyhavn, hvor skibet lå efter at det havde aftjent sin værnepligt under den kolde krig.
Fyrskibet 'Gedser Rev' er bygget i 1895, og ejes af Nationalmuseet, men er langtidsudlånt til Helsingør Kommune.