Største overskud i produkttank nogensinde? Hafnia spinder guld i turbulent marked

Med et driftsoverskud på knap 340 mio. dollars for de tre sidste måneder af 2022 har produkttankrederiet Hafnia leveret dét, der sandsynligvis er det største kvartalsoverskud nogensinde i produkttank-segmentet.
Det fremgår af rederiets regnskab, som blev offentliggjort tirsdag morgen.
Tallene fortæller, at driftsoverskuddet for Q4 er intet mindre end syvdoblet, hvis man sammenligner med det tilsvarende resultat for fjerde kvartal i 2021.
Produkttankrederiets samlede overskud for 2022 lander dermed på 752 mio. dollars, hvilket med dagens vekselkurs svarer til ca. 5,3 mia. kr. Dermed kan Hafnia gøre klar til at sende et rekordhøjt beløb afsted til sine aktionærer.
Rederiets danske topchef, Mikael Skov, er - næppe overraskende - en tilfreds mand:
Vi har formået at være agile i markedet og hente ny kapacitet ind i flåden på det rigtige tidspunkt
- Det er et spektakulært resultat i et spektakulært marked. Hvad vi har set i 2022 slår alt, hvad vi tidligere har været vidne til. Ikke engang de vilde marked i 2008 op til finanskrisen kan sammenlignes med dette, forklarer Mikael Skov til Søfart.
Rødglødende marked
Han understreger, at det selvsagt ikke kun er Hafnia, der har haft et gyldent kvartal. I dét produkttankmarked, som det branchen er vidne til netop nu, er det strengt taget umuligt ikke at tjene styrtende.
- Branchen er fælles om at lukrere på nogle ændringer i markedet som følge af den geopolitiske situation omkring Rusland. Der sejles nu i stort omfang raffinerede olieprodukter ud af Kina til Europa og USA. Det betyder længere rejser og dermed selvsagt øget indtjening til rederierne. Når bilisterne i Europa tanker diesel på deres biler har dieselproduktet været ude på en meget længere rejse, forklarer Mikael Skov.
Topchefen vurderer, at det gode marked vil fortsætte det meste af 2023.
- Vi ser, at navnlig Europa er fast besluttet på at skære importen af olieprodukter væk fra Rusland. Det vil sige, at vi står overfor en længerevarende og strukturel ændring, hvor olieprodukterne nødvendigvis transporteres over længere afstande.
Styrker flåden
Hafnia-flåden består af 118 produkttankere, heraf ejer rederiet selv de 105, mens de 13 er indchartret.
Ifølge Mikael Skov har rederiet formået at styrke flåden på det helt rigtige tidspunkt, og har dermed stået godt placeret til at gribe mulighederne i det opadgående marked.
I slutningen af 2021 købte Hafnia således 32 tankskibe fra konkurrenten CTI.
Herudover købte Hafnia i begyndelsen af 2022 12 LR1-tankere fra Scorpio Tankers.
Med andre ord formåede Hafnia at booste flåden på et tidspunkt, hvor markedet for transport af raffinerede olieprodukter var på vej til at blive rødglødende.
- Så selvfølgelig har vi lukreret på det almindelige opsving i markedet i 2022, men jeg vil også vove den påstand, at vi har formået at være agile i markedet og hente ny kapacitet ind i flåden på det rigtige tidspunkt. Der har vi måske adskilt os en smule fra konkurrenterne, forklarer Mikael Skov.
Global tilbagegang
Ifølge analysehuset Clarksons er den globale produkttankflåde præget af ældre skibe og et generelt sløv aktivitet på nybygningsfronten. Allerede i 2025 forventes det at den globale flåde af produkttankere vil begynde at falde - på et tidspunkt, hvor klodens olieforbrug fortsat er stigende.
- Hafnia-flåden har en gennemsnitsalder på under otte år, hvilket er meget lavt sammenlignet med andre i branchen og derudover har vi en række nybygninger undervejs fra værfterne. På den baggrund vil jeg sige, at vi ligger godt placeret i forhold til de kommende år, siger Mikael Skov til Søfart.