23948sdkhjf

Norge kommer Danmark i forkøbet med første autonome færge

Af Peter Kirkegaard

Selv om Nordjylland inden året er omme kan bryste sig med at have Danmarks første eldrevne og førerløse passagerfærge, nemlig GreenHopper, bliver det ikke verdens første.

I går onsdag havde den autonome færge 'Milliampere 2' sin første dag i drift på kanalen mellem Ravnkloa og Fosenkaia i Trondheim. Det skriver Teknisk Ukeblad.

Selvom overfarten blot er 90 meter, ligger der seks års arbejde bag udviklingen af det førerløse skib, der i opstartsfasen dog vil være bemandet med en sikkerhedsansvarlig.

Forskellen på førerløse skibe og autonome skibe er, at førerløse skibe ikke har en navigatør om bord, men fjernstyres fra land. Autonome skibe kan selv analysere en mulig fare for kollision og handle ud fra dette.

Milliampere 2 er udstyret med DP (dynamic Positioning), Radar og et antikollisions-system. For selvom det 8.5 meter lange skib på sin korte færd næppe vil møde nogle store skibe kan end ikke den mest fuldendte teknologi beskytte mod fritidssejleres luner. Derfor vil skibet, hvis den opdager en forhindring, slet og ret bremse og afvente i stedet for at manøvrere sig ud af situationen.

Noget af det, der er sværest ved at automatisere transportmidler, hvad end det er førerløse biler eller skibe, er nemlig at lære systemerne, at mennesker ikke altid overholder reglerne.

Skibet med sin kapacitet på max 12 passagerer er ikke indbefattet af reglerne for passagertransport. Og udviklerne af skibets teknologi kan derfor, i samarbejde med klassifikationsselskabet DNV, bruge Milliampere 2 som en slags kravlegård for at teste pålideligheden af de autonome skibe.

Tilbage i Aalborg skal Greenhopper tackle nogle lidt større skibe over lidt større distancer, når den afsejler fra Musikkens Hus nær den gamle industrihavn i Aalborg mod Nørresundby. Den kommer til at kunne foretage kursændringer for at undgå kollision. Men er altså fjernstyret fra land. Greenhopper kan medtage op til 24 passagerer på den 8 minutter lange strækning og forventes at gå friskt over Limfjordens vande inden årets udgang.

Læs originalartiklen her: 

https://www.tu.no/artikler/milliampere-2-verdens-forste-autonome-passasjerferge-i-drift/522343?key=6OSwbUzh

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.125