23948sdkhjf

Marlog-formand efter konkurs: "Selskabet kunne være løbet tør for likviditet"

Det var bestyrelsen i MARLOG, som efter et ekstraordinært bestyrelsesmøde i sidste uge besluttede at indgive en konkursbegæring til Skifteretten. 

Det var reelt den eneste mulighed for en organisation, der er kommet ud af 2021 med et stort underskud - og som ikke har nogen reserver at tære på. 

Sådan lyder forklaringen fra MARLOG's bestyrelsesformand Peder Gellert: 

- Årsagen er dels resultatet for 2021 i kombination med den påvirkning, som dette dårlige resultat har for den 2022-forecast, som vi fik forelagt i bestyrelsen. Med dette dårlige resultat og budgettet for 2022 ville selskabet løbe tør for likviditet. Der er tale om et større milliontab på 2021-regnskabet, 2022 ville blive bedre, men udviste stadig risiko for tab. 

14 dage

Hvor lang tid har I vidst, hvilken vej pilen har peget?

- Det har vi kun vidst i ca. 14 dage. Bestyrelsen blev forelagt et oplæg med revideret budget, og her stod det klart, hvor alvorlig situationen er. Vi var klar over, at der ville komme et tab på 2021-regnskabet, hvilket vi kunne have levet med, hvis vi troede, at bøtten ville være vendt i 2022.

Hvorfor er det gået så galt?

- Vi er ramt af flere forskellige ting. MARLOG er en fusion mellem tre forskellige klynger. Når du rydder op i tre forskellige konstruktioner og skal bringe dem sammen til én, så ser det næste altid værre ud end man kunne forvente, når man udelukkende fokuserede på enkelte enheder hver for sig. Rent finansielt havde vi ikke noget positivt med fra hver enkelt af de andre klynger, når alt var blevet gjort op. Vi har ikke kunne trække nye medlemmer til og har ikke kunnet afholde særlig mange arrangementer på grund af Covid19. Herudover har vi ikke fået tilstrækkelige resultatkontrakter med kommuner og regioner i hus. Det er gået alt for langsomt og vi har ikke fået nok ud af det. 

Var det virkelig den eneste udvej ligefrem at lade selskabet gå konkurs?

- Jeg kan love dig, at vi har kigget på enhver mulighed. Der er ingen vindere i en konkurssag. Vi har kigget på alle løsningsmuligheder sammen med revisor og advokat. Dette er faktisk den eneste kontrollerede nedlukning rent juridisk, som vi kunne have valgt. 

Ingen redning

Men hvorfor er brancheorganisationerne bag MARLOG ikke trådt til for at redde MARLOG? 

- MARLOG har både fået et økonomisk lån og ekstraordinært tilskud på 2021-regnskabet. Navnlig Danske Rederier og Danske Maritime har gjort en særlig indsats. DTL og Danske Havne har bidraget med moralsk støtte, men har ikke kunnet bidrage med ekstraordinære bidrag. Vi har også været hos Erhvervsstyrelsen og de bevilgende myndigheder under Erhvervsministeriet og Undervisnings-og Forskningsministeriet for at blive klogere på, hvilke muligheder, som vi havde om f.eks. mere frekvent afrapportering, fordi vi så ville kunne sende regningerne lidt oftere. Dette havde vi også regnet ind i det nye livikditetsbudget, men det var utilstrækkeligt.

Er det ikke et temmelig fattigt signal at sende til omverdenen, at alle disse store hæderkronede selskaber ikke kunne få en ambitiøs organisation som MARLOG til at fungere og herefter lader den falde til jorden efter så kort tid?

- Det er på alle måder hamrende ærgerligt. Det MARLOG gør er noget som SKAL gøres. Ingen af brancheorganisationerne er i stand til at løse denne opgave selv. Men som bestyrelse skal man jo spørge, hvornår det ikke længere er forsvarligt at fortsætte. Særligt for Erhvervsministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet er dette et stort problem al den stund, at er er tale om en certificeret klynge, så det kan ikke rigtig etableres igen, da det er en særlig lovgivningsmæssig konstruktion.

Svært at fusionere tre selvstændige klynger 

Har der været tale om en konstruktion, som var dømt til at falde til jorden?

- Nej. Det mener jeg ikke. I særdeleshed ikke fra politisk hånd. Der har været vilje og råderum til at få det til at flyve. Men når det er sagt, så har det klart været en stor udfordring at få fire forskellige brancheorganisationer til at spille sammen. Det har været svært på et dagligdags niveau at fusionere tre selvstændige klynger med store forskelle både geografisk og kulturmæssigt.

8-tal

Men på en skala fra 0 til 10, hvor 10 er det bedste, hvilken rating vil du så give brancheorganisationerne for deres evne til at holde hånden under MARLOG?

- 8. Man har gjort, hvad man kunne, og der har været stor vilje. Men det lykkedes jo alligevel ikke. 

 Er der offentlige midler, som er gået tabt i processen?

- Der er blevet brugt både EU-midler og DEB-midler til at starte MARLOG op. Men pengene er jo ikke blevet spildt på den måde. Der er jo løbende blevet udført et arbejde og en ydelse for pengene.

Hvad sker der med projekterne?

- Det kan jeg ikke sige. Det kræver en certificeret godkendt organisation, hvis det skal gå videre, en som ideelt allerede eksister.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11