23948sdkhjf

Ugens leder: Er det politiske mysterium om 'Georg Stage' pludselig blevet løst?

Det bliver formentlig en smal sag at sikre offentlig finansiering til de famøse andet togt med skoleskibet ’Georg Stage’.

Som det vil være Søfarts læsere bekendt tegner der sig et flertal uden om regeringen (som jo i parantes bemærket kun består af et enkelt parti) for at sikre pengene til fonden bag ’Georg Stage’.

Intet tyder på, at der hverken i Finansministeriet eller hos partiernes finansordførere bliver brugt særlig megt krudt på at tage stilling til en så lille bevilling angående et - set fra Slotsholmen - perifært skoleskib. 

Det store mysterium er derfor, hvem det er, som har en interesse i hele tiden at forsøge at presse den pågældende bevilling ud af finansloven.

En forklaring, der gradvist tegner sig tydeligere og tydeligere er følgende: 

Både i Finansministeriet og blandt ledende socialdemokrater eksisterer tilsyneladende en holdning om, at det i langt højere grad er private fonde - og i langt mindre grad staten - der bør finansiere togterne med ’Georg Stage’.

I deres perspektiv er den manglende bevilling IKKE et udtryk for modstand mod ’Georg Stage’. Selv finansministeriets regnedrenge kan da sagtens se, at skoleskibet gør en fremragende indsats med at sluse bl.a. utilpassede unge ind på arbejdsmarkedet. 

Den er derimod udtryk for en - mere eller mindre - venlig henstilling til søfartens svulmende fonds-pengetanke med navne som Lauritzen, A.P. Møller eller Torm i brevhovederne: Kom nu mere ind i kampen, venner. Tag et større ansvar!

Nærværende chefredaktør har selv hørt det synspunkt luftet, at fondene jo støtter så mange projekter, der ikke har noget med søfart at gøre - måske skulle man rette sit fokus mod ’Gerog Stage’ i stedet.

I den socialdemokratiske optik har staten ét skoleskib: Det er som bekendt ’Danmark’ i regi af den maritime uddannelsesinstitution Martec.

Hvad der måtte være af øvrige skoleskibe skal og bør skubbes over til de maritime fonde.

I dette lys giver det meget mere mening, at det netop er under en socialdemokratisk regering, at man kontinuerligt bliver ved med at sende skoleskibets andet togt ud i mørket. 

’Georg Stage’ er dét af de to skoleskibe, der ligger længst væk fra staten. Og hvad vi ved om socialdemokraterne er - så vidt vides - at her er man relativt glad for staten som aktiv og styrende instans i samfundsudviklingen. 

Dette er tankevækkende. Men det giver også et indblik i søfartens politiske brudlinjer. Og det får det underlige politiske spilfægteri omkring et skoleskibs ekstra togt til at give perfekt mening. 

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125