Australien afblæser undtagelse fra søfolks rettigheder
De maritime myndigheder i Australien har nu sat en dato for, hvornår den igen vil holde sig til den internationale konvention om, at søfolk ikke må arbejde til søs end 11 måneder.
Det skriver ITF i en pressemeddelelse. Her bakker organisationen op om beslutningen, men ærgrer sig samtidig over, at udløbsdatoen på den australske undtagelse først indtræffer den 28. februar 2021.
- Men det her er kun begyndelsen på de tiltag, vi behøver fra maritime myndigheder for at kunne løse besætningsskiftekrisen og fastlægge klare forventninger til den globale shipping-branche, siger ITF-talsmand Fabrizio Barcellona i meddelelsen.
Det fremgår af Maritime Labour Convention, som på dansk hedder konventionen om søfarendes arbejdsforhold, at besætningsmedlemmer maksimalt må være ombord på et skib i 11 måneder. Med påskud om at forhindre spredning af covid-19 har flere maritime myndigheder og flagstater dog indført undtagelser for konventionen.
I Australien har undtagelsen tilladt op til 14 måneder ombord. Det samme gælder en tidligere undtagelse i det panamesiske skibsregister, som dog udløb i september.
ITF fik i oktober tilbageholdt det panama-flagede bilskib 'Metis Leader' i Melbourne. Tre besætningsmedlemmer, heriblandt den australske kaptajn, havde været ombord i mere end 15 måneder, yderligere to i 14 måneder, imens yderligere fem nærmede sig 12 måneder til søs. De blev alle skiftet ud og fløjet hjem, før skibet kunne fortsætte.
Læs også: Mærsk-topchef: Besætningsproblemer er løst inden nytår