23948sdkhjf

Stor øvelse sammen og hver for sig – og med Holmen som base

10 flotiller med syv Marinehjemmeværnsfartøjer og tre gummibåde var forrige lørdag på øvelse i København. SAMEX hed øvelsen, hvor deltagerne fik testet samarbejdet i stor skala og trænet en række sømilitære discipliner - med stort fokus på at undgå corona-smitte.

En HVU (high value unit) blev om lørdagen fulgt sikkert på vej fra Holmen af grå marinehjemmeværnsfartøjer ud i Københavns Havn og videre op i Øresund. Og de fik overraskelser undervejs.

Det ene øjeblik stod besætningerne i gummibådene fra Maritime Force Protection og Flotillen i Horsens for bevogtningen af Bradbænken ved Nyholm, og det andet øjeblik var de fjenden og angreb de grå fartøjer. Det var ikke kedeligt.

Holmen – Den gamle hovedbase for den danske flåde – dannede fredag aften og den følgende lørdag rammen om Marinehjemmeværnets interne samarbejdsøvelse: SAMEX.
Øvelsen havde deltagere fra Marinehjemmeværnet i Hundested, Helsingør, Brøndby,

Dragør, Køge, Holmen, Bornholm og Horsens og fra Marinehjemmeværnets Frivillige Stab.
De deltog med fire fartøjer af 900-klassen, to fartøjer af 800-klassen, et Maritimt Indsatsfartøj (MIF) og tre trailerbaserede hurtige gummibåde.

Det store fremmøde gav en helt nødvendig mulighed for at træne samarbejdet og kommunikationen i stor skala, inden for kerneområder som: Sømilitær taktik, herunder eskorte og selvforsvar, sømandskab træning/procedure for skydning med våben, uddannelse og træning i kommunikationsprocedurer, sanitet, havari samt assistance til andet skib.

Et helt andet element, som nødvendigvis måtte fylde meget i en stor øvelse i denne tid, er opmærksomheden på Covid-19. Ombord på enhederne blev alle værnets mange skærpede regler for den sikre omgang med hinanden håndhævet.

Og på Holmen betød det blandt andet, at de forskellige besætninger blev holdt adskilte og f.eks. ikke blev samlet til store morgenmønstringer eller sociale arrangementer.
Men det lykkes alligevel, og meldingerne lød på godt vejr og god stemning på årets femte og næstsidste SAMEX.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11