23948sdkhjf

Regeringen klar med fregat til Hormuz

Danmark deltager sammen med otte andre EU-lande i en overvågningsmission i Den Persiske Havbugt

Danmark sender en fregat til Hormuz-strædet til august som bidrag til den europæiske flådemission kaldet Agénor.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fremsatte torsdag (26. marts) beslutningsforslaget, der giver grønt lys for at sende et orlogsfartøj af 'Iver Huitfeldt'-klassen med i alt 195 mand og en Seahawk-helikopter af sted i fire måneder, som med lidt held når at komme hjem til jul.

- Som verdens femtestørste søfartsnation er retten til fri sejlads af afgørende betydning for Danmark. Danske skibe sejler igennem Hormuz-strædet på daglig basis og udgør derfor en vigtig kilde til beskæftigelse og velstand for Danmark, erklærer Jeppe Kofod.

Forslaget har været ventet siden 6. september, da statsminister Mette Frederiksen (S) bekendtgjorde dansk deltagelse i en håndfuld internationale operationer.

- En europæisk ledet operation skal ikke skal ses som et alternativ til den amerikanske tilstedeværelse, men som et supplement, understregede Mette Frederiksen ved den lejlighed.

Del af Emasoh

Agénor indgår i en bredere indsats under navnet ”European Maritime Awareness in The Strait of Hormuz (Emasoh)”, som blev lanceret den 20. februar af ni EU-lande, nemlig Frankrig, Tyskland, Italien, Belgien, Finland, Grækenland, Holland, Portugal og Danmark.

Man bemærker, at Storbritannien ikke er med i denne mission, selv om landet oprindeligt selv foreslog en europæisk ledet Hormuz-mission. Briterne deltager til gengæld i den maritime sikkerhedsindsats "International Maritime Security Construct" (IMSC) sammen med USA.

Japan, Indien og Sydkorea har også orlogsfartøjer i området på national basis.

Frankrig leder missionen

Frankrig og Holland stiller med de to første skibe i Agénor, og den danske fregat skal formentlig afløse hollænderen. Missionen blev erklæret fuldt operativ den 25. februar 2020. Frankrig står for kommando- og kontrolhovedkvarteret i Abu Dhabi.

Operationsområdet er Den Persiske Havbugt, Hormuz-strædet og Det Arabiske Hav.

Også diplomati

Emasoh indeholder et diplomatisk spor under ledelse af en særlig repræsentant for maritim sikkerhed, som er udpeget af de deltagende lande, fremgår det af beslutningsforslaget.

Repræsentantens overordnede formål er at bidrage til regional nedkøling af spændingerne og til maritim sikkerhed. Videre vil repræsentanten koordinere med andre aktører, herunder EU, for at sikre, at de diplomatiske initiativer ikke spænder ben for hinanden.

Baggrunden for flådemissionen er stadig de angreb på kommercielle skibe med sprængladninger i maj og juni 2019.

- Skibsangrebene har skabt utryghed på havene og har skærpet den i forvejen tilspidsede sikkerhedssituation i regionen, skriver Jeppe Kofod.

Samtidig har han fremsat forslag om et fortsat dansk engagement i Irak. Hæren sender cirka 285 personer til NATO's træningsmission i Irak (NMI) fra ultimo 2020 til medio 2022.

Denne mission til lands lyder som den farligste, når man sammenligner FE's trusselvurderinger.

Læs også: Bimco advarer om risiko i Hormuz

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08