23948sdkhjf

Høje bølger og uforglemmelige solopgange: Nyt hold skibsassistenter er sprunget ud

Søfart bringer her forstander Jens Frederiksens tale til en årgang nyudklækkede skibsassistenter

Torsdag fik Danmark en ny uddannet årgang ubefarne og befarne skibsassistenter. 

I alt 31 dimitterede fra Svendborg Søfartsskole - i øvrigt på selv samme dag, som byen lægger værtsskab til European Maritime Day.

13 ubefarne og 18 befarne skibsassistenter har nu papir på deres færdigheder og skal ud at møde verden.

Søfart har fået lov at bringe forstander Jens Frederiksens tale til de nyuddannede:

"Kære ubefarne skibsassistenter

I dag er en særlig dag. I dag markerer starten på jeres maritime rejse, en rejse som vil udfordre jer, inspirere jer og forme jer på måder, I måske endnu ikke kan forestille jer. I dag træder I ind i en verden, hvor havet bliver jeres arbejdsplads, jeres hjem og jeres lærer.

Det at blive skibsassistent kræver mere end blot tekniske færdigheder. Det kræver et særligt slags menneske. En person med mod til at stå ansigt til ansigt med havets uforudsigelige natur. En person med styrke til at arbejde hårdt under barske forhold. Og en person med en dyb forståelse af ansvar – over for jer selv, jeres kolleger og skibet.

Havet er både en udfordrer og en mentor. Det vil teste jer med storme, høje bølger og lange nætter. Men det vil også belønne jer med uforglemmelige solopgange, stjernespækkede nætter og en følelse af frihed, som kun de færreste oplever. Hver en bølge, hver en storm og hver en stille stund på havet vil lære jer noget nyt. Det er en læringsrejse, der aldrig slutter, og som vil forme jer på måder, I måske endnu ikke kan forestille jer.

Livet ombord på et skib kræver samarbejde. I vil være en del af en tæt sammensat besætning, hvor hver enkelt persons bidrag er afgørende for hele skibets succes. Støt hinanden, lær af hinanden, og vær der for hinanden. For i sidste ende er det sammenholdet og kammeratskabet, der vil få jer gennem de sværeste tider.

I vil møde mange udfordringer – fra det barske vejr og tekniske problemer til de lange perioder væk fra hjemmet. Men husk, at I ikke står alene. Jeres kolleger ombord er jeres familie til søs. Sammen vil I fejre succeserne og overvinde udfordringerne. Sammen vil I skabe minder, der vil vare hele livet.

I dag siger vi farvel til jeres status som ubefarne på land og byder velkommen til en fremtid fyldt med potentiale og vækst. I har allerede bevist, at I har viljen og evnerne til at komme hertil. Nu er tiden kommet til at tage næste skridt, til at vise hvad I virkelig kan, og til at tage ansvar for jeres rolle ombord.

Sikkerhed er jeres første prioritet. Havet kan være lunefuldt og uforudsigeligt, og det kræver en konstant opmærksomhed på detaljer og en dyb respekt for procedurer og retningslinjer. Sørg altid for at være opmærksomme og årvågne, både for jeres egen og jeres kollegers sikkerhed.

Ansvarlighed er nøglen til succes ombord. Hver eneste opgave, uanset hvor lille den måtte synes, spiller en rolle i det større billede. Tag ejerskab over jeres arbejde, og stræb efter at udføre det med den største omhu og præcision. Jeres indsats har en direkte indflydelse på skibets operationelle effektivitet og sikkerhed.

Respekt er grundlaget for ethvert godt samarbejde. Respekt for havet, for skibet og for jeres kolleger. Behandl hinanden med værdighed og forståelse. Husk, at I alle er en del af et team, der arbejder mod et fælles mål. Ved at støtte og respektere hinanden, skaber I en stærkere og mere harmonisk arbejdsplads.

Jeg ønsker jer held og lykke på jeres rejse. Havet kalder, og jeres eventyr begynder nu. Må I altid sejle med vinden i ryggen og solen i ansigtet. Må I finde styrke i udfordringerne og glæde i sejrens øjeblikke. Og må I altid huske, at I er en del af en stolt tradition af sømænd, der har sejlet på verdenshavene før jer.

Til jer befarne skibsassistenter

I dag fejrer vi en milepæl i jeres maritime karriere. I har nået et betydningsfuldt punkt på jeres rejse, og I står nu klar til atter at træde ind i en verden, der er i rivende udvikling. Fremtiden for skibsfarten er fyldt med spændende muligheder og store forandringer og I vil i den grad blive deltagere i denne udvikling.

Som ubefarne skibsassistenter har I allerede demonstreret dygtighed, udholdenhed og dedikation. I har mestret de grundlæggende principper og teknikker, der kræves for at betjene og vedligeholde skibe på en sikker og effektiv måde. Nu står I over for en ny æra, hvor grøn omstilling, alternative fremdrivningsmidler og kunstig intelligens (AI) vil spille en afgørende rolle i jeres daglige arbejde og i skibsfartsindustrien som helhed.

Grøn omstilling er ikke længere blot et koncept, men en nødvendighed. Klimaforandringer og miljøpåvirkninger har skabt et presserende behov for bæredygtige løsninger inden for skibsfarten. I vil være en del af den generation, der aktivt arbejder på at reducere skibenes miljøaftryk gennem brug af alternative brændstoffer som ethanol, biobrændstoffer, brint og hvem ved måske også A-kraft. Det kræver en dyb forståelse af nye teknologier og en vilje til at lære og tilpasse sig konstant. Jeres rolle bliver afgørende i at sikre, at disse nye teknologier bliver implementeret og anvendt effektivt.

Alternative fremdrivningsmidler vil ændre den måde, vi tænker på skibsfart. Elektriske og hybridfremdrivningssystemer er ved at blive mere almindelige, og sol- og vindkraft bliver udforsket som levedygtige energikilder. I vil stå over for udfordringerne ved at vedligeholde og optimere disse nye systemer, men I vil også have mulighed for at bidrage til en mere bæredygtig fremtid for hele industrien.

AI og digitalisering er også ved at transformere skibsfarten. Smarte skibe, autonome systemer og avancerede dataanalyser er blot nogle af de teknologier, der vil revolutionere vores måde at arbejde på. AI kan hjælpe med at forudsige vedligeholdelsesbehov, optimere ruter og forbedre sikkerheden ombord. Det betyder, at I skal være parate til at arbejde med avancerede systemer og lære at bruge data til at træffe informerede beslutninger.

Men teknologi alene er ikke nok. Det kræver også mennesker med den rette viden, erfaring og evne til at tænke kritisk og løse problemer. Det kræver jer – befarne skibsassistenter, der er klar til at tage udfordringen op og drive denne transformation fremad. På trods af alle de nye tiltag, er jeg dog ret sikker på, at der rigtigt mange år ud i fremtiden også vil være brug for, at man kan bruge en hammer ombord – og jo større problemer desto større hammer, vil der være behov for.

I står over for en spændende fremtid, hvor jeres færdigheder og viden vil være mere værdifulde end nogensinde før. Men husk, at selvom teknologien ændrer sig, forbliver nogle ting de samme: samarbejde, kommunikation og en dyb forståelse af de maritime grundprincipper vil altid være fundamentet for succes.

Jeg opfordrer jer til at omfavne disse forandringer med åbent sind og entusiasme. Vær nysgerrige, lær af hinanden og vær stolte af den rolle, I spiller i at forme fremtidens skibsfart. Jeres arbejde vil ikke kun påvirke skibene, I sejler på, men også have en positiv indvirkning på vores miljø og samfund.

Tillykke med jeres bedrifter indtil nu. Jeg er sikker på, at I vil fortsætte med at imponere og inspirere i de kommende år. Må jeres rejse være fyldt med succes, innovation og en dyb tilfredsstillelse ved at være en del af en branche i forandring.

Tilslut til jer alle: God rejse og tak for jeres engagement og dedikation. Jeg ser frem til at høre om jeres eventyr og triumfer på havet."

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078