23948sdkhjf

Norden i milliardhandel: Har købt fire nye tørlastskibe i XL-klassen

Nordens flåde af egenkontrollede store tørlastskibe vokser fra fem til ni skibe med købet af fire nybygninger  

Danmarks største tørlastrederi, børsnoterede Norden, er med et snuptag - og et meget stort greb i lommen - på vej til næsten fordoble sin egenkontrollerede flåde af skibe i den største klasse, capesize. 

Det skriver Norden på rederiets LinkedIn.

Rederiet oplyser, at der er tale om 'fire nybyggede state of the art' skibe til levering i 2025 og i 2027.

Ifølge Tradewinds er der tale om fire skibe til en samlet værdi af ikke under 271 mio. dollars, svarende til 1,9 mia. kr.

Mediet vurderer, at der er tale om fire newcastlemaxsize skibe - en underkategori af de største tørlastskibe, der går under samlebetegnelsen capesize. 

Da Clarksons sætter stykprisen for et newcastlemax på 210.000 ton dødvægt (dwt) til 70,5 mio. dollars, kan værdien af handlen være på 282 mio. dollars - svarende til 1.975 mio. kr.

Nordens nye satsning

- Med vores seneste investeringer i ikke kun capesizes, men også i projekter og pakning og logistik er vi nu i stand til at give vores kunder en helt unik full-service på tværs af alle tørlastsegmenter med et stærkt fokus på de-karbonisering, siger Nordens finansdirektør Jan Rindbo. 

Med fire nye skibe vil Nordens flåde af tørlastskibe i XL-klassen capesize vokse fra fem til ni skibe. Dertil kommer syv chartrede skibe. 

Investeringen skal ses i lyset af Nordens overtagelse af Thorco Projects i juni sidste år.

Her trådte Norden ind på et nyt marked for specialiseret generel fragt såsom stykgods, stål og vindmølle-relateret fragt, hvor laster fra forskellige kunder typisk fragtes på det samme skib - også kaldet parcelling.

Allerede først i februar fortalte Jan Rindbo til Tradewinds, at Norden som led i en oprustning på området går efter at købe yderligere capesize skibe. 

Tørlastskibe i XL-størrelse

  • Tørlastskibe fås i mange størrelser fra de helt små handysize skibe til de største skibe, kaldet capesize 
  • Capesize er en samlebetegnelse for de største tørlastskibe, hvor capesize og newcastlemaxsize er mest udbredt
  • Et capesize skib kan laste fra 100.000 ton til 200.000 ton eller mere 
  • Oprindeligt var newcastlemax skibe, der kan laste op til 185.000 ton - som var grænsen for, at de kunne passere havnen i Newcastle, Australien
  • Men efter, at havnen er udvidet, er skibene vokset, så de fleste moderne newcastlemaxsizes nu kan laste 210.000 ton eller mere

 området. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.128