23948sdkhjf

Dansk virksomhed er med til overvågning af Baltic Pipe: "Vi har ikke indblik i, hvad der sker under vandet"

Gasledningen Baltic Pipe åbnede for sluserne tirsdag. Søfart har talt med Gatehouse Maritime, der leverer data til overvågningen af den kritiske infrastruktur for at høre, hvad man kan gøre for at forhindre episoder som på Nord Stream 1 og 2

Den danske virksomhed Gatehouse Maritime leverer data til overvågningen gasledningen Baltic Pipe, der blev åbnet tirsdag. Efter meldingen om sprængningerne på Nord Stream 1 og 2, har Søfart taget en snak med virksomhedens adm. direktør Martin Dommerby for at høre, hvilke tiltag, der kan benyttes for at forhindre en lignende situation på Baltic Pipe.

Teknologien, som GateHouse Maritime leverer omkring Baltic Pipe kaldes geofencing og fungerer som et virtuelt advarselsområde omkring gasledningen. Der opsættes således en zone omkring rørledningen på 1-5 sømil, som overvåges efter særlige mønstre, der f.eks. kunne indikere, at en fisker bruger bundtrawl hen over ledningen.

Men teknologien har sine begrænsninger i forhold til at sikre, at der ikke sker en lignende situation på gasledningen, der løber fra Norge til Polen gennem Danmark, og er ca. 850 km. lang, oplyser han. 

- Det vil være en vanskelig opgave. Det er jo en rørledning på flere hundrede kilometer, så hvis man skal lave en fysisk kontrol af det, skal man have mange skibe liggende, og de vil også primært kunne se over vand, siger han. 

Har ikke indblik under vandet

Gatehouse Maritime overvåger ved hjælp af software og data den kommercielle skibs- og containertrafik i hele verden. Det gør de primært ved hjælp af AIS-data og i sjældne tilfælde også satellitfotos. En stor del af virksomhedens opgaver er overvågning af kritisk infrastruktur på havet. Det kan f.eks. være gasledninger, men også internet- og strømkabler.

Direktøren fortæller dermed også, at der ikke findes nogle teknologier på det kommercielle marked, der vil kunne overvåge f.eks. en gasledning under vand. 

- Den overvågning, vi leverer data til, er over vandet. Vi har ikke indblik i, hvad der sker under vandet, og kan ikke registrere f.eks. en dykker. Vi kan heller ikke se et 'dark ship', som ikke udsender AIS-data.

Selvom Baltic Pipe først lige er taget i brug, har Gatehouse Maritime overvåget den i noget tid under bygningen, og der er dagligt skibe, som sejler over gasledningen, som er gravet et godt stykke ned i havbunden. Det har indtil videre været smertefrit, selvom bl.a. krigen i Ukraine har betydet, at overvågningen hele tiden har kørt på højeste niveau.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Maritimt Synspunkt: E-metanol kan gøre eksisterende færger grønne
Norsk by-færge i Stockholm skal sejle autonomt
Investeringseventyret i Hanstholm er slut - "Sådan går det, når businesscasen ikke er stærk nok"
Flertal for nedrivning af omstridt Mærsk-bygning
Giver ikke op så let: På denne ø skal købmanden bare overleve
Tager uundgåelig beslutning efter år med underskud og flere hundrede millioner i gæld
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Transportmagasinet
Jern & Maskinindustrien
Motor-magasinet
Leder IDAG
Kommunefokus

Send til en kollega

0.172