23948sdkhjf

Folketingspolitiker opfordrer patruljeskibskonsortiet til fredsmøde med værfterne op til samråd i dag

Den socialdemokratiske nordjyde og medlem af forsvarsudvalget, Bjarne Laustsen (S), opfordrer konsortiet om patruljeskibe - OMT, Terma, og Pension Danmark - til at indkalde parterne – herunder Orskov Yard og Karstensens Skibsværft – til en fredspibe.

Jeg håber, at mest muligt arbejde forbliver i Danmark Bjarne Laustsen (S)

- Jeg håber, at parterne vil samarbejde om dette projekt. Det er første gang, at vi har bragt artikel 346 i anvendelse. Derfor vil det være trist, hvis vi ikke kan holde mest muligt arbejde hjemme, siger Bjarne Laustsen forud for samrådet med forsvarsminister Morten Bødskov (S) om tildelingen af skibsordren til konsortiet.

Den nordjyske socialdemokrat, som er smed af profession, var med til at forhandle om skibene i forsvarsforliget for 2018-2023.

- Jeg bragte spørgsmålet om flerformålsskibe og anvendelse af artikel 346. Vi kunne male dem grå og sætte en kanon på dem, så de kan løse flere opgaver for forsvaret. Det er godt for forsvaret, og det godt for skatteborgernes penge, og vi bruger en model med artikel 346, som alle andre lande bruger. Jeg håber, at mest muligt arbejde forbliver i Danmark, siger Bjarne Laustsen til Søfart.

Desuden arbejdede Bjarne Laustsen for, at miljøskibene 'Frigg' og 'Sif' blev sikret danske værfter. Imidlertid kunne han ikke komme igennem med anvendelse af EU-traktatens undtagelsesbestemmelse i art. 346 for "grå skibe", dvs. orlogsfartøjer, fordi miljøskibene ikke kunne bruges militært.

Tildelt uden om værfter

Konsulentfirmaet Odense Marine Technology (OMT), forsvarsindustrivirksomheden Terma og PensionDanmark dannede konsortiet Danske Patruljeskibe K/S formelt tre dage før tildelingen af ordren på fem-seks fartøjer, uden at de enkelte værfter her i landet blev spurgt om, hvad de kunne bidrage med.

Patruljeskibene er en anden betegnelse for flerformålsskibe, der skal erstatte miljøskibene.

Derved kunne den danske regering anvende EU-traktatens artikel 346, der giver rmedlemslandene ret til at placere ordrer på militært materiel, hvor de ønsker. Her er det meningen, at danske værfter skal sikres opgaven uden et EU-udbud.

I forligsteksten står, at "forligspartierne noterer sig, at udbuddet af nye miljøskibe genovervejes med henblik på at undersøge muligheden for en løsning, hvor nye militære fartøjer, udover den militære opgaveløsning, i nødvendigt omfang kan løse havmiljøopgaver."

Skibene kan bl.a. bruges til håndhævelse af suverænitet, minesøgning, opmåling, miljøoprydning og redningsaktioner.

Samråd i dag kl.11.30

Samrådet er indkaldt af Ole Birk Olesen (LA) og afvikles fredag 24. juni kl. 11.30. 

Hans spørgsmål til forsvarsministeren lyder: 

"Vil ministeren redegøre for, hvordan Forsvarsministeriet har sikret sig, at tilbuddet fra Danske Patruljeskibe K/S på nye patruljeskibe er bedre, end hvad andre selskaber kan levere? Der henvises til artiklen ”Forsvarsministeriet vil købe krigsskibe for fem milliarder af Terma-konsortium uden udbud” bragt i Berlingske den 7. juni 2022."

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.141