23948sdkhjf

Dansk firma skal deltage i ny undersøgelse af ‘Estonia’s forlis

Vraget af ‘Estonia’, der sank i 1994, skal nu scannes, så der kan skabes en detaljeret 3D-gengivelse af vraget.

Om kort tid vil nye undersøgelser af det forliste passagerskib ‘Estonia’, der sank i september 1994, gå i gang. Det skriver Ritzau. 

De nye undersøgelser kommer efter et uafhængigt efterforskningshold i 2019 fandt endnu ikke opdagede huller i skibets skrog, hvilket antændte yderligere spekulationer om årsagen til skibets forlis. 

Læs også: Eksperter vil granske Estonia-forlis efter nye fund på vrag

Det er den svenske havarikommission, der står bag de nye undersøgelser, der blandt andet omfatter en scanning af vraget, så der kan skabes en detaljeret 3D-model, der kan anvendes til yderligere undersøgelser af vraget, uden at skulle gennemføre dykninger til vraget.   

Læs også: Havarikommission finder to sprækker i skroget på 'Estonia' 26 år efter det sank

- Det gør, at man får et godt overblik, man kan zoome ind og ud, og man kan vride og vende billedet i en computer, så man kan se alt, som er muligt, siger fungerende generaldirektør i SHK Jonas Bäckstrand ifølge Ritzau.

Officielt var det bovporten

Undersøgelserne bliver gennemført af det svenske selskab Ocean Discovery i samarbejde med det danske selskab JD-Contractor.

- Vi har et mangeårigt samarbejde med de svenske myndigheder omkring vragsanering, hvor vi gennem årene har miljøsaneret en række risikovrag i svensk farvand ved fjernelse af bl.a. olie og fiskeredskaber. Vi er derfor en naturlig samarbejdspartner for SHK (Statens haverikommission), når der skal laves forundersøgelse og dokumentation af vragets tilstand, fortæller CEO i JD-Contractor, Rasmus Normann Andersen, til Søfart.

 Selve fotoopmålingen af 'Estonia' udføres af Ocean Discovery, men Rasmus Normann Andersen håber, at JD-Contractor på sigt kan få en mere hands-on rolle i forbindelse med dokumentationen af 'Estonia'.

- Vores bidrag i denne sammenhæng består primært af projektstyring og konsulentarbejde fra land. Vi kommer ikke til at have nogen aktiv rolle ude offshore i denne fase. Hvis der efterfølgende skal laves en vragsanering i forhold til fx olie, så vil vi forhåbentligt have mere ”hands-on” offshore arbejde, men i denne fase er der kun tale om forundersøgelse og dokumentation af vraget, uddyber han.

‘Estonia’ var på vej fra Tallinn i Estland til til Stockholm, da færgen sank i de tidlige morgentimer 28. september 1994. Kun 137 personer overlevede, mens 852 omkom i en af de værste maritime ulykker i det 20. århundrede.

Hidtil har den officielle havarikommissionen konkluderet, at en løsreven bovport førte til, at skibet sank.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.09