23948sdkhjf

Ukraine og Danmark underskriver aftale om levering af dansk skibsdesign og teknologi

Forsvarsministeriet har netop offentliggjort, at Danmark har underskrevet en aftale med Ukraine at styrke det ukrainske søværn med levering af dansk skibsdesign og -teknologi.

Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

Her fremgår det, at Trine Bramsen har underskrevet aftalen med sin ukrainske kollega under sit besøg i Kiev den 18. december.

I den forbindelse udtaler forsvarsminister Trine Bramsen.

- Det har været et vigtigt mål for mit besøg i Kiev, at vise dansk støtte til Ukraine i den nuværende situation. Støtte kan ske med ord, men handlinger vejer naturligvis tungest. I regeringens strategi står skrevet, at dansk forsvarsindustri er vigtigt for dansk sikkerhed samt for fællesskabet med vores allierede og partnere, siger hun.

Skal bygges lokalt

Ifølge erklæringen i aftalen fremgår det, at deling af skibsdesign og teknologi er tiltænkt den ukrainske kystvagt samt landets eftersøgnings- og redningstjeneste.

Det er også hensigten, at skibene skal bygges i Ukraine, men at skibene skal være baseret på design og teknologi leveret af danske virksomheder.

I erklæringen står der dog intet om, hvilke specifikke skibsklasser eller -typer der skal indgå i aftalen, ligesom det heller ikke er beskrevet, hvilken teknologi Danmark konkret skal levere.

Søværnet driver dog de kendte Knud Rasmussen patruljefartøjer, men disse 2.000 tons OPV’er er muligvis for store til den ukrainske kystvagt, står der i pressemeddelelsen. 

Derfor er det nok nærmere er de mindre patruljefartøjer i Diana-klassen, der kan være relevante i forhold til det ukraisnke militær til søs.

Opruster

Ukraine er i gang med at opruste sit militær, idet truslen fra Rusland er stadig stigende, hvilket særligt kræver øgede kompetencer for den ukrainske kystvagt.

Derfor har landet allerede lavet lignende aftaler med andre lande.

Til sin flåde har Ukraine bestilt korvetter og UAV'er fra Tyrkiet, 16 Mark VI-patruljebåde fra USA og hurtige angrebsfartøjer fra Storbritannien.

Til statens grænsevagter modtager Ukraine 20 patruljebåde fra Frankrig (heraf 5 bygget på et ukrainsk skibsværft) indenfor de næste par år, oplyses det.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.13