23948sdkhjf

Konsolideringsbølge i stå - "De tjener så mange penge, at de ikke aner, hvad de skal gøre"

Alle havde set frem til de positive konsekvenser af en den såkaldte konsolideringsbølge i containershipping. Som f.eks. Mærsk-overtagelsen af konkurrenten Hamburg Süd. 

Men yderligere konsolidering er nu gået totalt i stå, lyder det fra shippingekspert Peter Sand, der er chefanalytiker hos den globale rederiorganisation, Bimco. 

- Konsolideringen blandt de store er gået helt i stå. Når containerrederierne tjener så mange penge, så er der jo de færreste, som er interesseret i en sammenlægning, siger Peter Sand. 

Han peger på, at det store nedbrud i forsyningskæderne til gengæld har skabt et andet, om end noget positivt, problem for containerrederierne. 

- Containerrederierne tjener så mange penge, at de rent faktisk ikke ved, hvad de skal bruge pengene til. De har for længst brugt pengene på at bestille nye skibe, men der er fortsat ekstremt mange penge i kassen.

Ifølge Peter Sand er branchen vidne til, at navnlig de europæiske containerrederier forsøger at investere i opbygning af lagerfaciliteter og transportservices på land.

- Rederierne kan godt se, at mange virksomheder vil reagere på pandemien ved at opbygge lagerkapacitet. Derfor vil vi nok se, at mange rederier vil forsøge at udstrække deres virksomhed til også at tilbyde lagerkapacitet og mange andre transportrelaterede serviceydelser på land i tillæg til ydelserne på vand, til sine kunder, siger Peter Sand.   

Du har været hos Bimco i 12 år – hvordan vil du beskrive udviklingen i denne periode?

- Langsomt og stabilt. Gennemgribende digitalisering med containersegmentet som den ledende driver. Der står fortsat en telex rundt omkring. Tyskerne har brugt telex rigtig meget under corona. På mange områder har tingene været helt stabile. Det er jo fortsat de fleste ting, der bliver transporteret fra det samme sted til det samme sted. Men de metoder, som man bruger til at analysere og benchmarke sin egen indsats har gennemgået en rivende udvikling. Digitaliseringen har været det mest markante. 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125