23948sdkhjf

Jenny Braat: Ny strategi baner vejen for danske krigsskibe bygget i Danmark

Brancheforeningen Danske Maritime hæfter sig især ved formuleringerne omkring til EU-traktatens artikel 346 i regeringens netop fremlagte forsvarsindustrielle strategi.

- Denne strategi viser en helt ny politisk kurs, som vi har ventet på længe. Vi har i over ti år påpeget betydningen af, at vi som stærk maritim nation selv designer, bygger og vedligeholder vores flådefartøjer og selv er specialister i såvel militære skibe som flerfunktionelle skibe, siger Jenny N. Braat, adm. direktør i Danske Maritime.

- Det baner den nye forsvarsindustrielle strategi vejen for, og når vi ser intentionerne blive realiseret, kan det få kæmpe betydning i den maritime industri. Vi har kompetencerne, og opgaver af denne type kan skabe omsætning i mange led, masser af arbejdspladser i hele landet og mulighed for eksport, siger hun.

EU-traktatens artikel 346 er omdrejningspunktet

Den nye politiske kurs handler om EU-traktatens artikel 346, fremhæver foreningen.

Artiklen undtager visse offentlige kontrakter fra de EU-retslige udbudsregler og giver mulighed for at bevare centrale forsvarsindustrielle kompetencer nationalt med henvisning til væsentlige sikkerhedsinteresser for den pågældende medlemsstat.

Den mulighed benytter andre EU-lande sig i vidt omfang af til at bygge egne forsvarsskibe, hvilket Danske Maritime længe har påpeget – med en opfordring til at gøre det samme i Danmark, påpeges det. 

Både fordi det giver mening ud fra et sikkerhedsmæssigt perspektiv i en tid, hvor blandt andet cyberkriminalitet og behovet for suverænitetshåndhævelse er stærkt stigende, men også fordi det har stor betydning for vækst, arbejdspladser og eksportmuligheder i den maritime industri, mener foreningen.

- Nu skal der så handling bag ordene, så vi får skiftet nogle af de gamle forsvarsskibe ud og over tid også får bygget nogle flere – i tråd med det øgede overvågningsbehov i Arktis. Søværnet har i dag en aftale med danske værfter om service og vedligeholdelse, men det er ikke bestilling på nybygninger, der de sidste mange år har fyldt i ordrebøgerne. Det ændrer sig forhåbentlig nu, og jeg er helt overordnet optimist efter at have læst den nye strategi, som jeg gerne vil rose regeringen for. Den er visionær og nuanceret, så vi er yderst tilfredse med dagens udspil, siger Jenny Braat.

Artiklen er en del af temaet Strategi for dansk forsvarsindustri.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.109