23948sdkhjf

Dom over legendarisk flådebase forsinket: "Håber de reagerer hurtigere, hvis russerne kommer"

Ingen ved endnu, hvordan der kommer til at se ud på Nyholm i  København i fremtiden.

Forskellige parter kæmper om at få indflydelse på udviklingen af det attraktive område midt i København. Nogle vil have en park – andre vil have et plejehjem. Men der virker dog til at være et fælles mål om, at den historiske forbindelse til Søværnets maritime miljø på stedet skal bevares.

De forskellige grupper har samlet sig i Initiativgruppen 'Nyholm', som venter på, at ejeren - staten - træffer en beslutning om, hvad der skal ske.

- Det bliver trukket i langdrag af, at Forsvarsministeriet ikke har besluttet sig for, hvad man nøjagtig vil endnu, siger Tim Sloth Jørgensen, der er initiativtager til gruppen og formand for gruppen Fregatten Peder Skram, der hører til på Nyholm.

Asser Amdisen er også en del af Initiativgruppen Nyholm, og han oplever på samme vis, at beslutningstagerne er nølende.

- Forsvarsministeriet er ikke kommet med en plan, og processen virker usædvanligt lukket. Der har ikke været nogle forslag ude i offentligheden, og politikerne har ikke meldt noget ud. Jeg synes, det har trukket for længe ud, siger historiker Asser Amdisen, direktør for Stiftelsen Georg Stages Minde.

Initiativgruppen Nyholm består af omkring 30 forskellige organisationer, som har hver sine idéer om, hvad Nyholm skal bruges til. Idégruppen ”Bevar Nyholm” vil eksempelvis gøre det til et maritimt oplevelsescenter med museumslignende aktiviteter, som indebærer en genopførelse af det historiske krigsskib ”Sophia Amalia”.

Flere bygninger står til at blive fredet

Men lige nu kæmper de alle samme kamp for, at fremtiden for Nyholm kommer til at foregå mere åbent. Det skal gerne ske med en slags idékonkurrence om Nyholms fremtid. På den måde kan de forskellige parter give deres holdning til kende, og det er ifølge gruppen vigtigt, da området har spillet en central rolle i Danmarks historie.

Alt dette sker på baggrund af, at Søværnet rykker ud af Københavns Havn i 2023.  Det blev besluttet i Forsvarsforliget 2018-23. Her fik de politiske forligspartier også til opgave at lave en helhedsplan for Nyholm, når flåden var ude af havnen.

Men planen udestår endnu, og det begrænser parternes videre arbejde.

- Vi venter på, at forsvaret finder ud af, hvor meget de vil beholde. Man har sagt, man vil beholde lidt. Men hvad er lidt? De har snakket om halvdelen, og de har også snakket om næsten 90 procent, og det er jo svært at lave ret meget, hvis de vil beholde det, siger Tim Sloth Jørgensen.

De ældste bygninger på Nyholm er fredet, og det står flere af de moderne bygninger også overfor at blive. Det gælder blandt andet Søværnets Officerskole fra 1939. Høringsfristen for dette er 31. august, og det vil ligge yderligere begrænsninger på mulighederne i området, hvis flere bygninger kommer til at være urørlige.

Politiken var i februar på tur med Københavns overborgmester Lars Weiss, som fortalte om sine planer for området. Nyholm skal ifølge ham være for alle københavnere ved at etablere badezoner og cykelforbindelser. Samtidig skal områdets kulturhistoriske værdier bevares, og derfor er han positiv overfor, at flere bygninger står til at blive bevaret i den verserende fredningssag.

”Der foregår noget bag kulisserne”

Men det er ikke på overborgmesterens bord, som beslutningen ligger på for nu. Det vil kræve, at Københavns Kommune køber området fra staten, som ejer Nyholm. Det er de fem forligspartier (Venstre, Socialdemokratiet, Liberal Alliance, De Konservative og Dansk Folkeparti), som sidder med nøglerne og kan få tingene til at rulle.

De skal komme frem til en helhedsplan. Asser Amdisen håber på forsigtighed omkring beslutningen.

- Det virker til, at der foregår noget bag kulisserne, men vi ved ikke præcist, hvad der er i gang. Vores hovedanke er, at ingen pludselig gør noget og kortslutter den demokratiske proces ved at ligge det hele over til Freja (Statens Ejendomsselskab, red), siger han.

Slaget om Nyholm fortsætter altså endnu, og de forskellige parter må vente på, at politikerne på Christiansborg beslutter sig for, hvad der skal ske med området. Asser Amdisen udtrykker processen således:

- Hvis russerne kommer, så håber jeg, de reagerer hurtigere.

FAKTA:

Den nordlige del af den kunstige ø Nyholm er kendt som Holmen - en af verdens ældste flådestationer.

På øen ligger også Dykkerskolen, Hovedvagten ’Under Kronen’ samt en række andre historiske bygninger.

I 2018 besluttede en række partier i forbindelse med forsvarsforliget, at Søværnet ikke længere skulle være på Nyholm.

Mange aktører har en idé om, hvad der skal ske i området. De har samlet sig i "Initiativgruppen Nyholm".

Gruppen arbejder for, at en idekonkurrence bliver oprettet, så folk kan byde ind med, hvad Nyholm skal bruges til.

Lige nu ved ingen, hvad der skal ske med Nyholm. De fem partier fra forsvarsforliget skal stemme for en helhedsplan for området.

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109