23948sdkhjf

Mærsk investerer 150 mio. kr. i dansk brintproduktion

Den danske pioner inden for elektrolyseudstyr til Power-to-X Green Hydrogen Systems får stort kapitalindskud til at opskalere produktionen

Kapitalindskud svarende til 28 mio. euro. (cirka 210 mio. kr.) med A.P. Møller Holding som den største bidragsyder, giver nu Kolding-virksomheden Green Hydrogen Systems mulighed for at øge produktionskapaciteten til en stadig stigende efterspørgsel på elektrolyseudstyr. 

Elektrolyse er kerneprocessen i Power-to-X, hvor overskudsproduceret vedvarende energi anvendes til en CO2-neutral produktion af brint. Brinten kan enten anvendes direkte som brændstof i brændselsceller eller til videreproduktion af såkaldte E-fuels - f.eks. ammoniak, der inden for de kommende år ville kunne anvendes som et CO2-neutalt brændstof i to- og firetaktsskibsmotorer.

Green Hydrogen Systems oplyser i dag i en pressemeddelelse, at midlerne skal anvendes til scale-up investeringer, som skal sikre større produktionsfaciliteter og en større organisation ift. udvikling, produktion, samling, kommisionering og after-sales services.

Hidtil uset momentum

A.P. Møller Holding har ifølge Green Hydrogen Systems ydet et konventerbart lån på 20 mio. euro (ca. 150 mio. kr.), mens Nordic Alpha Partners, hovedaktionæren i Green Hydrogen Systems, har investeret yderligere syv mio. euro i virksomheden. Endelig har en af de øvrige aktionærer, Norlys Holding investeret yderligere en mio. euro.

- Der er et hidtil uset momentum på markedet for grøn brint, understøttet af en industriel efterspørgsel og politiske beslutninger om kraftigt at øge den installerede brintkapacitet i de kommende år, udtaler Sebastian Koks Andreassen, CEO i Green Hydrogen Systems, og fortsætter:

- De ekstra midler giver os mulighed for at opskalere vores eksisterende produktionsfaciliteter for at imødekomme den stigende efterspørgsel. Investeringen fra A. P. Møller Holding er en tillidserklæring i vores virksomhed og det utrolige markedspotentiale, vi ser på.

Grønt energimix

A.P. Møller Holding får med kapitalbidraget mulighed for at udpege en repræsentant i Green Hydrogen Systems ledelsesteam.

- Vi ser brint som en vigtig del af den fremtidige grønne energimix til industri, skibsfart og tung transport. Green Hydrogen Systems har en overbevisende teknologiplatform til elektrolytisk brintproduktion baseret på grøn energi, og vi er glade for at støtte dem med at udvikle platformen yderligere, siger Jan T. Nielsen, Chief Investment Officer i A.P. Møller Holding.

EU annoncerede for nylig en ambitiøs brintstrategi, som går efter 6 GW installeret kapacitet inden 2024 og 40 GW inden 2030 sammenlignet med den nuværende omkring 300 MW installerede brintkapacitet. Derudover har Tyskland, Holland, Frankrig, Portugal og Norge etableret ambitiøse nationale strategier for grøn brintproduktion.

Mulig børsnotering

Det bliver Green Hydrogen Systems nu rustet til at tage del, lyder det fra Troels Øberg, partner i Nordic Alpha Partners:

- Green Hydrogen Systems er nu godt positioneret til at blive en førende leverandør på det hurtigt voksende grønne brintmarked. Det kræver betydelige investeringer for at udnytte det fulde potentiale, og derfor kan en børsintroduktion af Green Hydrogen Systems være det næste skridt på finansieringsrejsen, siger han, og fortsætter:

- Indtil videre er vi meget glade for, at en kvalificeret og velrenommeret investor som A.P. Møller Holding har besluttet at blive en nøglepartner til at bringe Green Hydrogen Systems til et andet niveau.  

Green Hydrogen Systems er pionere inden for vind-til-brint-projekter i Danmark i samarbejde med førende vindenergiaktører og forventer, at dets produkter vil spille en nøglerolle i forhold til decarbonizing af energisystemerne i de kommende årtier.    

Artiklen er en del af temaet E-Fuels og PtX .

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.156