23948sdkhjf

Georg Stage atter i kamp for to årlige togter

For tredje år i træk er skoleskibet 'Georg Stage' ikke med i udspillet til finansloven med to årlige togter. Dermed er der udsigt til, at skibet skal ligge stille halvdelen af 2021

Efter at uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen i efteråret 2019 reddede det andet årlige togt med 'Georg Stage' på målstregen, er skoleskibet endnu engang røget ud af finansloven for 2021. 

Med udsigten til, at skibet kun har midler til et enkelt togt til næste år, er kampen derfor gået ind for at overbevise politikerne om, at de skal finde midlerne. 

- Vi har jo prøvet det før. Det er tredje år i træk, at vi skal kæmpe for dobbelttogtet, og vi håber, at der findes en vej, skriver Georg Stages direktør Asser Amdisen i en opslag på Facebook. 

Bør også se på indtægter

Første skridt i sine bestræbelser på at kunne fordoble antallet af togter næste år fra et til to er et åbent brev, som Asser Amdisen har sendt til ministeren. Her argumenterer han blandt andet med, at 95 pct. af de unge, der begynder på erhvervsuddannelsen, ender med at gennemføre, og at 99 pct. af dem efterfølgende kommer i arbejde eller fortsætter videre på en uddannelse. Det til trods for, at flere af eleverne eller var på vej helt ud af både arbejdsmarked og uddannelsessystemet.

- Dermed hører vi til de mest effektive uddannelser i landet. Det i sig selv burde gøre det tydeligt, at vi er god forretning, skriver han i det åbne brev. 

Asser Amdisen mener, at der er noget grundlæggende galt med den måde, som finansloven bliver skruet sammen på. Han pointerer, at selvom der er udgifter på 17,3 mio. kroner forbundet med at drive erhvervsuddannelsen med to årlige togter, så beløber de samfundsøkonomiske fordele ved, at 126 unge årligt kommer igennem uddannelsen, sig til langt mere. 

Han fremhæver selv som mulig begrundelse for, at Georg Stages andet togt år efter år ryger af finansloven, at der er tale om et relativt beskedent beløb, som simpelthen går i glemmebogen.

- Men lige så afgørende er, at når tallene skal igennem finansministeriet, så tæller man kun udgiftskronerne. At give penge til Georg Stage er ifølge økonomerne i det ministerium en udgift, som skal finansieres. Dette er bare en fejlslutning – rent faktisk bidrager Georg Stage med penge, som kan bruges til at betale for velfærd på andre områder, skriver Asser Amdisen.

Holdet bag Georg Stage har nu tre måneder til at overbevise politikerne om, at det andet årlige togt skal tilbage på statsbudgettet.

- Vi tror på det, for vi har svært ved at tro, at Folketing og regering hellere vil have udenlandske søfolk på de danske skibe, at regeringen ikke vil styrke succesfulde erhvervsuddannelser, eller at nogen med indflydelse synes, at det giver mening, at verdens mest effektive søfartsskole ligger stille ved kajen i København frem for at uddanne unge fra hele Danmark til en fremtid i Den Maritime Branche, lyder det i det åbne brev til Ane Halsboe-Jørgensen.

'Georg Stage' er i skrivende stund på vej til Hamborg. Skoleskibet anløb for nylig Esbjerg efter sommertogtet til Færøerne. 

Læs også: Overraskelse: Minister finder alligevel penge til skoleskibene

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125