23948sdkhjf

"Jeg læste det på Twitter tirsdag aften kl. 22.53 og tænkte: Åhh nej"

| Af Ida Kaarøe | Tip redaktionen om en historie

Småøernes Færgeselskaber er skeptisk over for regeringens sommerpakke, der blandt andet indebærer gratis færgebilletter til danske øer i sommeren. Men det giver flaskehalsproblemer i højsæsonen og færgerederierne skal kompenseres, lyder kritikken. Og så har politikerne ikke taget branchen med på råd

Regeringens sommerudspil, hvori det bliver gratis for gående og cyklister at komme med færgen over til de danske øer her i sommer, vil i mange tilfælde bliver en økonomisk byrde for de små færgerederier. Det mener Lars Wolfgang Hansen, som er formand for Småøernes Færgeselskaber, som er en paraplyorganisation for alle småfærgerne og til daglig overfartsleder på Færgefarten Orø - Holbæk.

Ganske vist sikrer ordningen rederierne et tilskud fra staten. Men formanden kan allerede nu gennemskue, at tilskuddet ofte ikke vil være stort nok til at dække ekstraudgifterne til at sejle flere ture og til at indkalde mere personale. Mange af de små færger må medtage 98 passagerer med to besætningsmedlemmer om bord – overstiges dette antal, så skal der indkaldes et tredje besætningsmedlem. Samtidigt mener han, at det er en dårlig idé, at det skal være i højsommeren, hvor kapaciteten i forvejen er godt udnyttet på de små færger.

- Vi kan godt forstå intentionerne i Sommerpakken, så derfor vil vi gøre vores til, at det bliver en succes, men vi vil ikke betale for politikernes trang til at være julemand, siger Lars Wolfgang Hansen og uddyber:

- Vi er bekymrede over, at færgefarten i Danmark skal være gratis for gående og cyklister i juli, der er vores højsæson, fordi der har vi ikke så meget kapacitet i forvejen. Der kommer helt sikkert noget pres på, nu når folk skal være i Danmark over sommeren. Vi må se på, om vi kan bidrage. Men vi gør det altså ikke, hvis det koster os flere hundredetusinde kr. Jeg regner med, at færgerederierne får dækket deres udgifter.

Han frygter, at konsekvensen kan blive, at færgepersonalet bliver nødt til at afvise folk, der gerne vil med over som gående eller cyklist – noget, der jo kan ende med at blive en negativ oplevelse for turisterne. Han mener derfor, at de gratis billetter ville være bedre timet, hvis de lå uden for højsæsonen.

Læs også: 'Fjord Cat' skal sejle på nedlagt Stena-rute

Både Lars Wolfgang Hansen og Dorthe Winther, formand for Sammenslutningen af Danske Småøer, ville hellere have ordningerne i august og september, fordi der er mange af foreningernes medlemmer, som har kapacitetsproblemer om sommeren. Det er også en del af aftalen.

- I år er jo et specielt år, fordi de fleste folk bliver hjemme i Danmark over sommeren. Det betyder, at alt, hvad vi har af campingpladser og sommerhuse på alle småøerne, er stort set lejet ud og har været det i flere uger. Der er ikke noget ledig kapacitet på færgerne og der er heller ikke noget ledigt kapacitet på øerne. Man kan så risikere, at folk får en dårlig oplevelse, siger Lars Wolfgang Hansen.

Men ifølge Lars Wolfgang Hansen skal der sættes ekstra kapacitet ind, hvis der er rigtig mange mennesker nede på kajen. Hvis man tager ekstra sikkerhedsbesætning med på nogle af færgerne, kan man have nogle flere passagerer med.

- Færgen mellem Hundested og Rørvig har for eksempel lige ansat nogle ekstra folk til at dirigere nede på kajen og nogen, som kan gå med på færgen, så de får ekstra kapacitet, fordi de forventer et stort pres, siger Lars Wolfgang Hansen.

Læs også: Torben Carlsen: Det er unfair for de fyrede

Men i udgangspunktet er det noget, som det private rederi har lagt ud for.

Lars Wolfgang Hansen og Småøernes Færgeselskaber er bekymrede for, om ekstraomkostningerne i form af ekstra personale og højere brændstofforbrug i forbindelse med ekstra ture i tilstrækkelig grad bliver dækket af tilskuddet.

- Hvis de ikke får dækket den udgift gennem tilskudsordningen, så er det sidste gang, at vi deltager i julemandslegen. For det var ikke det, der var meningen, siger han og tilføjer:

- Det kan ikke være sådan, at hvis politikerne gerne vil have indført en ordning, at det så er private redere og kommunerne, der skal betale for folketingspolitikernes sommerpakker.

Læs også: DFDS afskediger 200 ansatte i Danmark i spareplan

Sammenslutningen af danske småøer deler bekymringen.

- Det, vi havde ønsket var, at det først var i august og september, at man kørte den gratis periode. Det handler om, at den melding, som vi får fra vores øer, er, at der faktisk er booket rigtig godt op og at juli er tæt på at være godt fyldt op. Det vil sige, at det kan være svært for de små øer at kapacitetsudvidde. Der er en kapacitetsgrænse for, hvor meget vi på de små øer kan rumme i forhold til eksempelvis overnatningssteder, siger Dorthe Winther, formand for Sammenslutningen af Danske Småøer.

- Det, der er vigtigt for os nu, er at melde ud til folk og sige, at nu er det gratis at komme over til vores øer. I er hjerteligt velkomne. Hvis I har mulighed for det, så skub gerne jeres ferie til august- september eller kom igen der og oplev noget andet ø-liv, siger Dorthe Winther.

Det, der kan blive problemet, kan ifølge Lars Wolfgang Hansen eksemplificeres således: På Tunø er der en lille kro. Hvis der kommer 200 ekstra gæster, har kroejeren sikkert ikke plads til nye 200 gæster. Men hvis der eksempelvis kommer 20 ekstra gæster i august/september, har han plads og det giver økonomisk mening. Det samme gælder på Orø, Sejerø, Agersø og Omø.

Læs også: Forsea nær løsning efter halvt års dieseldrift med elfærger

Ordningen gælder alle færger - også blandt andet Bornholm, Anholt og Læsø.

- Jeg tror, at det bliver et problem på Anholt, fordi det tager tre timer derud, og så er der måske mange, der vil prøve at sejle derud, hvis det er gratis. Det er begrænset, hvor mange man må være om bord på den færge. Det, der kunne blive problemet, er øboerne, som måske skal til og fra fastlandet. Hvis der ikke er plads til dem - hvad så?, spørger Lars Wolfgang Hansen.

Ifølge Lars Wolfgang Hansen er det ærgerligt, at der har været så kort tid til at finde en løsning. Det er på onsdag (1. juli, red.), at sommerpakken træder i kraft. Under normale omstændigheder er organisationer som Småøernes Færgeselskaber inddraget i forhandlinger, og bliver ringet op af ministeriet/styrelsen og bliver hørt. Men det er ikke sket denne gang, siger Lars Wolfgang Hansen.

- Jeg læste det på Twitter tirsdag aften (23. juni 2020)  kl. 22.53, hvor jeg tænkte: "Åh, nej". Der var vi ikke informeret om noget. Vi vidste, at det lå i støbeskeen, men både os og øboerne (Sammenslutningen af Danske Småøer, red). havde skrevet både til erhvervsminister Simon Kollerup (S) og transportminister Benny Engelbrecht (S), at vi syntes, det var en god idé, men at vi havde et kapacitetsproblem, siger han og tilføjer:

Læs også: Grænseåbning begynder at fylde færgerne

- Det, vi så har fået ud af det, er, at der kommer en ordning, som også vil give mulighed for at gøre billetterne billigere i august og september og hvor det bliver gratis at sejle med nogle færger, når man har et handicapparkeringskort til bilen. Det synes jeg er en rigtig god ordning.

Der er to ordninger. Den ene ordning er gratis færgefart for cyklister og gående i juli måned. Det er noget, som Transportministeriet står for. Den anden ordning er noget, som Indenrigsministeriet sørger for.

- Det skal nok gå. Vi ved ikke andet om den ordning endnu, lyder det fra Lars Wolfgang Hansen.

Oprindeligt var det ikke meningen, at der skulle komme nogle tilskudsordninger i august og september.

- Så på den måde synes vi, at vi har opnået noget, og at politikerne har lyttet til os. Det er vi glade for alt andet lige, siger Lars Wolfgang Hansen.

Mere om: færger
Hold dig opdateret med Søfart

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu
Plus

Kriseramte Kleven Verft begærer sig konkurs

Det norske værft Kleven har søgt om konkurs, skriver Dagens Næringsliv. Det påvirker omkring 400 ansatte

Plus

Ny maritim organisation udfordrer klassiske fagforeninger

Den nyoprettede organisation, Maritime People Club, med Fritz Ganzhorn i spidsen som direktør er netop nu i gang med at hverve medlemmer blandt søfartens folk, der er ansat på individuelle kontrakter. De vil ikke ses som en fagforening og har ingen interesse i overenskomster eller rammevilkår. Her er det rådgivning til den enkelte, der betyder noget

Plus

Rektor: "Man er ikke dømt til en karriere til søs"

Helle Bak Poulsen har siden februar været rektor på Marstal Navigationsskole på Ærø. Hun har gået på søfartsskole og sejlet med mange forskellige skibe, inden hun gik i land og blev søfartslærer

Plus

Fratrædende J. Laurtizen-topchef: "The job is done"

Mads P. Zacho, som hidtil har været adm. direktør for J. Lauritzen, forlader posten som direktør og koncernen. J. Lauritzen splittes op i to og får ny ledelse. Et skridt, der var forventeligt, mener Mads P. Zacho, som er tilfreds med, at hans arbejdsopgave hos rederiet er løst

Galleri: Her er skrot-skibet, der ikke skulle have været skrottet

Plus 1

Lederne Søfart afviser kritik fra ny maritim organisation

Lederne Søfart afviser kritik fra Maritime People Club, der påstår, at Lederne Søfart har bragt "misinformationer" om den nye, maritime organisation. Maritime People Clubs direktør står ved kritikken men vil videre

Nyhedsbrev

8.592 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

E-Fuels og PtX
Norske afskibere sender nulemissions-skib i udbud

Online Avis Arkiv

Stena Line går i gang med byggeriet af nye superfærger

I Kina er byggeriet af Stena Lines to nye, store færger i gang. Færgerne blev bestilt i 2018 og er begge 30 pct. større og mere energieffektive end de tidligere færger.Det forventes, at leveringen sker i 2022, men det er ikke offentliggjort, hvilken rute, der er tale om

Ni kidnappet fra BW-fartøj ved Nigeria

"Jeg læste det på Twitter tirsdag aften kl. 22.53 og tænkte: Åhh nej"

Småøernes Færgeselskaber er skeptisk over for regeringens sommerpakke, der blandt andet indebærer gratis færgebilletter til danske øer i sommeren. Men det giver flaskehalsproblemer i højsæsonen og færgerederierne skal kompenseres, lyder kritikken. Og så har politikerne ikke taget branchen med på råd

Maritime leverandører kigger langt efter ordrer

Gratis færger skaber lange køer flere steder i landet

Øboer må blive på fastlandet, fordi færger er fyldt op af turister, skriver TV2 Øst

Grenaa Havn i ny udvidelse

Ærøfærgerne blæst bagover af gratis bookinger

Lempet seksdages regel kommer danske rederier tilgode

Damen-værft ramt af corona-udbrud

DFDS lukker rejsebureau i Litauen

J. Lauritzen bliver delt op i to og finder nye topchefer

Mads P. Zacho bliver ikke en del af ledelsen i de to nye selvstændige rederier, Lauritzen Kosan og Lauritzen Bulkers

Plus

Rapport: Maritime uddannelser er for meget maskine og for lidt menneske

Ny rapport kortlægger de seks væsentligste årsager til, at kvinder ikke vil forfølge en karriere i søfarten. Det anbefales f.eks. at gøre mere for at ændre arbejdskulturen til søs

Svitzer Europe får ny COO fra Maersk Drilling

Nu er overfarten med cykel gratis på 53 danske færgeruter

Plus

Sejlede verden rundt med Nordkaperen og rekrutterer nu nye Maersk-kadetter

Christina Stephanie Andersson står i dag for rekruttering af nye Maersk-kadetter i Svendborg. Hun er selv styrmand og har lånt Nordkaperen i 2,5 år

Plus

"Når man arbejder på et skib i fem måneder, får man virkelig lært noget"

23-årige Andy Cecil Brink Jensen er dækskadet hos Mærsk og uddanner sig til skibsfører på Simac i Svendborg

Torben Østergaard-Nielsen ville gerne undvære olien

Danske Rederier udnævner vice-administrerende direktør

Tysk-kinesisk brændselscelle på vej ud i skibsfarten

Plus

Leder: Desperate søfolk! Hvem banker i bordet?

CEO: Løsningen på Maersk Drillings kvaler er olie og gas

DEBAT: Danske Havne tager helt fejl

Transmissions-gigant slår sig ned i Danmark

Ørsteds topchef siger farvel efter otte år i front

Lad os tænke folkesundhed bredere end krydstogt

Plus

Lods nummer 1 går fra borde – sådan da

Desmi-ejer køber værft i Aalborg

Aarhus' nye havnedirektør er tiltrådt

Henning Nielsen fejrer 25 år som bådmand

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Nye og Brugte kranløsninger sælges af stålspecialisten

Vi bygger en Kran App - vil du hjælpe os?

Anna bygger outlet-butik til designmøbler

Kæmpeordre på 20-mands moduler til Nyt OUH

Hvad er Dyneema®?

Hvorfor er der en blå label på dit løfteudstyr?

Løfteposer og værktøjsholdere hos Carl Stahl A/S

Spidex kobling

Safeguards: Undgå varmvalset fra Tyrkiet, køb EU-stål

Lemvigh-Müller kåret som Eliteleverandør for andet år i træk

Planåg med unik kapacitet

NOS A/S – din løftegrejs specialist

Tre trin for at finde dit nye brandsikre skab fra DENIOS

Formstøbte gummikomponenter i topkvalitet

Få konkrete værktøjer og sparring til dine interne audits

Tag imod input udefra

Carsten Holm A/S er der for dig hele sommeren

Sommerferien nærmer sig!

Carl Stahl A/S ønsker alle en god sommer

Lagersalg - gør en god handel

AM modular magnetventil blok fra KH-Technic ApS

Ændrede åbningstider i sommeren...

ISO 9001 Inspirationsseminar

Støbning af emner i alle gummityper til industrien

Forbo: Ny organisation har øget bæredygtighed

Send til en kollega

0.157